Вече е ясно как ще изглежда 47-ото Народно събрание. Централната избирателна комисия определи официално разпределението на мандатите. 

ЦИК обявява мандатите в 47-ото Народно събрание

"Продължаваме промяната" е първата политическа сила с 67 депутати, след като получи подкрепата на 673170 избиратели. Това сочат официалните данни на Централната избирателна комисия за разпределянето на мандатите, които комисията публикува в свое решение тази вечер.

Втора е коалицията ГЕРБ - СДС, която ще получи 59 мандата. Коалицията събра 596456 гласа.

Третото място заема ДПС с 34 мандата. Зад движението застанаха 341000 гласоподаватели.

На "БСП за България" този път избирателите отредиха 4-то място и левицата ще разполага с 26 народни представители. Зад нея застанаха 267817 гласоподаватели.

Победителите от предишните избори "Има такъв народ" този път са на 5-то място и получават 25 депутатски места с 249743 гласоподаватели.

Шеста остана "Демократична България" с 16 мандата. Дясната коалиция постигна резултат от 166968 гласа

Новата партия, която ще влезе с 13 депутати в 47-ото Народно събрание, е "Възраждане", събрала 127568 гласове от вота на 14 ноември 2021 г.

Броят на избирателите в избирателните списъци при предаването им на СИК на тези избори е 6 665 534. Броят на действителните гласове с отбелязан вот в квадратчето "Не подкрепям никого" е 35 745. В решението на ЦИК е и разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони. 

Новите 240: Кои ще са депутатите в 47-ото Народно събрание (СПИСЪК)

Така можем да направим и сметката за бъдещата коалиция. Преговори за общо управление вече се водят между 4 формации - те заедно имат 134 гласа. Напълно достатъчно, за да направят правителство. За това са нужни 121 гласа, посочва NOVA.

А кои ще са новите 240 народни представители трябва да стане ясно до неделя. До утре кандидатите, които са спечели подкрепа в два района, трябва да си изберат от кой искат да влязат. До утре е и срокът за отказ от депутатска банка. Такъв отказ вече е подал председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който се отказа и от мястото си в предишните два парламента. За сметка на това в парламента се връща депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Борисов няма да е депутат и в 47-ото Народно събрание

На този фон - от ЦИК уверяват, че организацията на машините за втория тур в неделя върви без грешка.

"На всяка машина има поставен етикет – мястото, за коя секция ще е, номерът на секцията, адресът на секцията и номерът на машината. По този начин се установява коя машина за коя секция е параметризирана, за да работи. От 9399 секции в страната, в 2121 ще има по две машини. Извън страната – в 208 ще се гласува с машини, в 136 ще бъдат поставени по две устройства. Машините, които са собственост на "Сиела" продължават да бъдат охранявани. Една част от тях са в контейнер извън склада, друга част са в склад, който също е под охрана на МВР. И на 22-ри ноември ще бъдат освободени", посочи Росица Матева, говорител на ЦИК. 

ЦИК обяви окончателните резултати от изборите 2 в 1

Разпределение на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони:

ЦИК мандати резултати
ЦИК

Разпределение на гласовете по кандидатски листи на партии, коалиции и независими кандидати според наименованието и номерацията в бюлетините и „Не подкрепям никого“:

ЦИК мандати резултати
ЦИК

Партиите и коалициите, получили не по-малко от четири на сто от действителните гласове в страната и извън страната:

ЦИК мандати резултати
ЦИК