1188 дарители се включиха в кампанията на бъдещата първа българска космонавтка Татяна Иванова, организирана от онлайн платформата Подкрепи.бг. Така само за две седмици от нейното начало в сметката на космическото момиче на България се събраха 118 хил. лева, които са й необходими, за да покрие разходите си за обучение през следващата година и да се доближи до сбъдването на мечтата си да стане астронавтка.

19-годишната Татяна от малка мечтае да стане първата жена космонавт на България. През годините момичето упорито следва тази своя мечта, като вече е преминала през два учебнотренировъчни лагера по модел на NASA – в Измир, Турция през 2018 г. и в Хънтсвил, Алабама, САЩ през 2019 година. В момента Татяна е лице на програмата на Space Camp Turkiye за България, президент – основател на Интеракт клуб Добрич, посланик на фондацията “The Mars Generation”, както и на Атлантическия клуб в България.

Наскоро младата българка е приета в специалност „Космическо инженерство“, специализация „Ракетни горива“ в Embry–Riddle Aeronautical University (САЩ). Събраните дарения ще бъдат използвани за заплащане на таксата ѝ за обучение, за кампуса, учебните материали, застраховката, транспортните разходи, храна и др.

Това е третата успешно затворена кампания в дарителската платформа Подкрепи.бг. Сайтът е изграден изцяло от доброволци от различни професионални сфери (ИТ специалисти, предприемачи, юристи, счетоводители, маркетолози и др.) и не удържа никаква комисионна от събраните чрез кампании пари. Идеята за нея възниква преди повече от година, когато след скандала с друга популярна онлайн платформа за дарения, ИТ специалисти се обединяват и решават да създадат нова напълно прозрачна система, която да подпомага значими каузи в България. В началото на 2021 г. те регистрират Сдружение с нестопанска цел "Подкрепи БГ", със седалище в гр. София.