Частен замък сред 100-те национални обекта предизвика вълна на недоволство
Частен замък сред 100-те национални обекта предизвика вълна на недоволство / ThinkStock/Getty Images

В социалните мрежи се надигна силно възмущение, след като на корицата на книжката, на която туристите събират печати от 100-те национални туристически обекта, се появи частен замък.

Гражданите недоволстват, че обектът се появи на корицата на книжката „Опознай България", където където обикновено стоят забележителности като храм-паметника „Александър Невски" и Рилския манастир, допълва бТВ.

Готическият замък от фентъзи приказка - с духове, кули, винарна, от 19 години е в строеж и буди любопитството на туристите покрай Созопол.

В упътването книжката запознава гражданите с: "природни забележителности и феномени, исторически места и паметници, археологически и архитектурни резервати, музеи, манастири и други обекти, свързани с богатото културно-историческо наследство".

Обяснението на Българският туристически съюз е, че собственикът на атракциона е платил за реклама на втората страница, но по грешка снимката била сложена на челно място. Отпечатани са 1800 книжки, преди за грешката да се чуе.

„Спряхме ги от пазара. Ще бъдат бракувани. Но самият обект е една реклама, както ви казах. Не е свързан с движение "100 национални туристически обекта", обясни изпълнителният секретар на съюза Венцислав Удев.

Версията на ръководството на замъка е съвсем друга - те показват оферти от туристическия съюз.

"Казаха, че имат действително интерес и ни изпратиха писмо, където предлагат да се присъединим към семейството на 100-те национални обекта, какво още можем да направим, включително колко струва влизането на заглавната страница", твърди Янко Кръстев, управител на замъка.

Въпреки твърденията на Българския туристически съюз сгрешените книжки все още се намират на пазара.