Центровете по диализа – частни до половин година
Центровете по диализа – частни до половин година / netinfo

До половин година хемодиализните центрове ще бъдат предложени за мениджмънт на публично-частни партньорства, обяви заместник-министърът на здравеопазването Матей Матеев.

Той добави, че това ще бъде първият такъв проект, а в бъдеще предстои още медицински дейности да бъдат давани за управление по този начин.

След около половин година хемодиализните центрове ще бъдат дадени за стопанисване на публично-частни партньорства, прогнозира д-р Матеев.

Това е само част от планираните промени, които ще бъдат въведени в бъдеще с представената днес на журналисти Национална здравна карта.

Документът не предвижда закриване на болници, а преструктурирането на сега съществуващите, така че да бъдат достигнати различни средноевропейски норми.

Националната здравна карта въвежда и горна граница от 1500-2000 пациенти в списъка на един общопрактикуващ лекар, а освен това, ще определи и максималния брой болници, с които Националната здравноосигурителна каса може да сключва договори. Предвижда се да бъде въведено и изискване от най-малко 50 легла и четири отделения за общинските болници.

Засега документът няма задължителен характер, но се очаква Националната здравна карта да стане задължителна, след като бъде одобрена от правителството в началото на следващата година, а след това влезе за разглеждане и в парламента.