Главният прокурор Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров / БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров отправи сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) с искане за извършване на проверка поради забавяне на изготвянето на мотивите към присъда на Софийски градски съд, съобщиха от Прокуратурата.


27 юни: Съдът оправда депутата Светла Пиралкова

През 2016 година  в СГС е образувано наказателно дело от общ характер е образувано по внесен на 12 април 2016 г., от Софийска градска прокуратура обвинителен акт срещу народния представител от парламентарната група „БСП за България“ – Светла Бъчварова-Пиралкова. Обвинението е за това, че на 13 август 2009 година като председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия тя е сключила неизгодна сделка, от която е настъпила значителна вреда за академията в размер на 1 326 671,36 лв. и случаят е особено тежък.

Вижте подробности за това какво пише в обвинителния акт

След внасяне на обвинителния акт с разпореждане на съдията докладчик от 13.06.2016 г. делото е върнато на СГП. Протестът срещу разпореждането за връщане не е уважен от Апелативния съд в София и нов обвинителен акт е внесен на 22.07.2016 г. Първото съдебно заседание е проведено на 26.10.2016 г., а на 26.06.2018 е постановена присъдата. С нея СГСе признал подсъдимата Светла Бъчварова – Пиралкова за невиновна по обвинението за извършено престъпление.

На 29.06.2018 г. Софийска градска прокуратура е протестирала тази присъда с искане за отмяна и постановяване на нова, осъдителна присъда, с налагане на предвиденото в закона наказание от въззивния съд. До настоящия момент в нарушение на разпоредбата Наказателно-процесуалния кодекс мотивите към присъдата на първоинстанционния съд не са изготвени, обясняват от прокуратурата.