Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / IStock
Българска тийнейджърка влиза в затвора в Англия за кражба на 1000 лири от възрастна дама в Йорк, пишат медиите на острова. 

Елеонора Христева, на 19 г., е осъдена да прекара 12 седмици зад решетките, след като е призната за виновна.

Случката се разиграва на 19 ноември м.г. Нашенката последвала възрастната дама, която тъкмо изтеглила пари от банката, до центъра на града. Когато жената отишла да си измие ръцете, тийнейджърката грабнала дамската й чанта с парите в нея и избягала. 
 

Откраднатите пари били заделени за коледни подаръци и плащане на сметки, става още ясно от съдебната документация по случая, цитирана от прокурора по делото Мартин Бътъруърт.

След кражбата, от страх, възрастната жена дори сменила ключалките на дома си, съобщават още разследващите. 

Изпращайки я в затвора за 12 седмици, заместник-окръжният съдия Спенсър казва:

„Мое задължение е да ви осъдя за сериозно и неприятно престъпление.“

Българката Христова е пристигнала във Великобритания два месеца преди кражбата, съобщи съдът. Тя проследява процеса срещу нея с помощта на български преводач.

Нейният адвокат Хари Бейман каза, че тя няма намерение да се връща в България, но планира да отиде при майка си, която живее в Лондон, когато бъде освободена, пише Sports.yahoo.

Детективът по полицията в Северен Йоркшир Брадли Бейли, който разследва кражбата, казва:

„Това беше крещящ случай на крадец, набелязал уязвим възрастен човек за собствена материална изгода. Действията на Христова оставиха жертвата потресена и разстроена от факта, че е била набелязана по такъв начин, а също и страх, че някой може да използва ключовете й и да влезе в дома й", казва полицаят. 

Полицаите отведоха жертвата у дома и се увериха, че ключалките й са сменени и тя се чувства сигурна в собствения си дом", казва Бейли. 

Полицията на Северен Йоркшир няма да толерира престъпници, насочени към уязвими жертви, и ще използваме всяка възможност, за да изправим онези, които го правят, пред правосъдието“, категорични са властите. 
 
Жената разбрала, че чантата е изчезнала едва, след като измила ръцете си. Проверени били записите от видеокамерите и се оказало, че те са заснели кражбата.  Христова била идентифицирана и арестувана на 26 ноември. Оттогава тя е в ареста.

По време на разпита си в полицията българката е заявила, че е дала част от парите на приятели, а останалите е похарчила за дрехи и наем.

Българите могат да влизат в Обединеното кралство без виза като туристи или за да посетят роднини или приятели до шест месеца. Те не могат да работят без работна виза, предупреждават местните власти.