България, Румъния и САЩ с военно учение на фона на кримската криза
България, Румъния и САЩ с военно учение на фона на кримската криза / снимка: БГНЕС, архив

Американският ескадрен миноносец Тракстън" е преминал в петък сутринта през пролива Дарданелите на път към Черно море за участие в съвместни учения с български и румънски военноморски сили.

„Тракстън", съпровождан от турската брегова охрана, навлезе в пролива Дарданелите в 7:30 часа, а в 8:45 часа навлезе в Мраморно море, съобщава турското издание, цитирано от bTV. Корабът потегли в четвъртък от натовската база Суда на остров Крит. „Тракстън" е част от ударната военноморска група на самолетоносача „Джордж Буш", която в момента изпълнява оперативни задачи в зоната на действие на Шести американски флот, покриваща Европа и Африка.

Американският кораб ще посети пристанище Варна от 12 до 14 март.

От пресслужбата на българския военен флот във Варна съобщиха, че българска фрегата ще вземе участие в съвместно учение на Военноморските сили на България, Румъния и САЩ, което ще се проведе на 11 март в северозападната част на Черно море. В епизодите ще се включат три румънски кораба и един американски.

На фона на увеличаващото се напрежение на полуостров Крим, от българския флот уточняват, че учението е планирано през 2013 г. и е част от съвместната подготовка на ВМС на трите държави. То няма връзка със събитията в Украйна и североизточната част на Черно море, подчертават от флота.

АФП посочва, че ученията ще се проведат на по-малко от 500 километра от Кримския полуостров, който е окупиран от проруски военни. Американският флот обяви, че това е рутинна операция.

Разрушителят „Тръкстън" е въоръжен с крилати ракети „Томахоук" и ракети „Асрок" за борба с подводници. На борда му се намират и два хеликоптера „Сий Хоук" и 300 моряци.

Полша също планира военно учение с американски части недалеч от границата с Украйна. Миналата седмица, Русия проведе бойна проверка на 150 000 свои военни.