Ръководството на парламентарната група на “БСП за България” уведоми президентството, че ще върне без забавяне третия проучвателен мандат за съставяне на правителство утре – 28 юли, съобщиха от пресцентъра на партията. Това ще стане в 10:00 часа.

По-рано днес председател на ПГ на БСП Георги Свиленски обяви, че БСП ще върне на президента неизпълнен мандата за съставяне на правителство.

Във вторник вечерта Корнелия Нинова обяви, че има решение на партийното ръководство да се опита да състави кабинет.

БСП реши окончателно: Ще опита да състави кабинет, предлага Василев за премиер

Неприемането на програма на Народното събрание до края на годината стана причината БСП да обяви, че ще върне на президента нереализиран мандата за правителство.

До развръзката се стигна, след като в сряда сутрин по предложение на опозицията, със  119  гласа "за", 106 - "против" и един "въздържал се" и след прегласуване, от седмичната програма на парламента отпадна проекторешението, внесено от "БСП за България", за приемане на законодателна програма на парламента за периода юли-декември 2022 г.

На БСП бе връчен третият проучвателен мандат за съставяне на кабинет. След като и той ще бъде върнат неизпълнен, на практика това означава, че ще има нови парламентарни избори.