Неприемането на програма на Народното събрание до края на годината стана причината БСП да обяви, че ще върне на президента нереализиран мандата за правителство.

Радев връчи третия мандат на БСП

До развръзката се стигна, след като в сряда сутрин по предложение на опозицията, със  119  гласа "за", 106 - "против" и един "въздържал се" и след прегласуване, от седмичната програма на парламента отпадна проекторешението, внесено от "БСП за България", за приемане на законодателна програма на парламента за периода юли-декември 2022г.

Изненадващото решение идва след като снощи Корнелия Нинова обяви, че като мандатоносител, те ще се опитат да съставят кабинет.

След заседанието на Националния съвет на БСП, лидерът на партията Корнелия Нинова съобщи, че ще внесат за гласуване в парламента програмата и, ако получи подкрепа, ще предложат Асен Василев за премиер. "Ако програмата не срещне подкрепа на поне 121 депутати, ще бъде върнат неизпълнен мандатът за съставяне на правителство", заяви тя.
 
Отиваме на избори: БСП връща утре неизпълнен мандата за правителство

Георги Свиленски
БГНЕС

Днес Георги Свиленски упрекна опозицията за краха на шансовете за нов кабинет. "Това, което се случи днес беше тест на обществото - кой на коя страна е. Едните искаме да борим корупцията, а другите застават на страната на корупцията. Отговорността е на тези, които не подкрепиха България да има работещо правителство и Народно събрание. ДПС, ГЕРБ, "Възраждане" извадиха законодателната програма, предложена от БСП. "Възраждане" са патерица на ГЕРБ, а ИТН на ДПС. ИТН никога не са имали намерение да правим кабинет", коментира Свиленски.

Коментарите след решението на БСП

Тошко Йорданов
БГНЕС

"Да си сърбат попарата. Аз какво да направя за тяхната тъпотия, че ще се върне Иван Иванов в КЕВР. Лицемери, питайте ги защо сме на избори. Този парламент така или иначе си заминава, Христо Иванов унищожи преговорите", заяви председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов. По думите му ИТН е предложило на председателския съвет две възможни решения за изход от кризата в КЕВР, които са били отхвърлени.

Борисов: Управляващите счупиха държавата, но хората вече прогледнах

Христо Иванов пък заяви, че ще предложи на "Продължаваме промяната" да се явят на изборите заедно с "Демократична България". "Отиваме на избори и това е резултат от партиен егоизъм, страшно дребнаво отношение към политиката в България на фона на предизвикателствата, пред които е изправена страната ни, неадекватност и тежка безотговорност", коментира съпредседателят на ДБ.

Христо Иванов
БТА

От своя страна Бойко Борисов, заяви, че е готов да работи с всеки, който спазва парламентарния девиз "Съединението прави силата", изключвайки БСП и ДПС. Лидерът на ГЕРБ смята, че сегашната конфигурация в парламента няма да се повтори на предсрочните избори. "Хората прогледнаха от този шок и ужас, който изживяват", убеден е лидерът на ГЕРБ. "Трябва да сме първа политическа сила, за да застанем здраво и върнем малко добрината, толерантността и да се опитаме да обединим народа", допълни Борисов, който смята, че сегашните управляващи са "счупили държавата".
 

Бойко Борисов
БТА

Петър Куленски от "Продължаваме Промяната" посочи, че заедно с коалиционните им партньори от БСП и "Демократична България" са изготвили законодателна програма със 79 законодателни предложения. "Нашата идея беше да я внесен за гласуване в НС, за да видим дали ще получи подкрепа и евентуално от това да преценим дали ще може да бъде реализиран третият мандат, обясни той. Както видяхте, с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" тази точка не беше допусната", заяви Куленски, цитиран от БТА.

"Опитът теми за партийни форуми да бъдат включени в дневния ред на Народното събрание, наистина ме изненада", заяви от своя страна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. "През 1991 г. комунистическата конституция беше отменена, член първи вече го няма. Водещата роля на комунистическата партия вече я няма", добави още той.