Депутатът от БСП Кристина Сидорова
Депутатът от БСП Кристина Сидорова / БГНЕС
БСП видяха модела
94818
БСП видяха модела
  • БСП видяха модела
БСП извади нова порция роднински назначение, този път обаче не в Хасково, а в Габрово. От левицата обясниха, че братът на вицепремиера Томислав Дончев е назначен за шеф на общинско звено в местната администрация. От ГЕРБ признаха за роднинската връзка, но определиха обвиненията за „шуробаджанащина“ на БСП като лъжи.

В Габрово се правят роднински назначения на високи нива в местната администрация и то без конкурси, разказа в кулоарите на Народното събрание депутатът от БСП Кристина Сидорова.

"В Габрово моделът "батко и братко" е в сила от няколко години. Братът на Томислав Дончев - Момчил Дончев, е назначен лично от кмета на Габрово за управител на общинското звено "Озеленяване". Управлява бюджет от над 1 млн. лева, назначен е без конкурс, без ясни критерии, на които трябва да отговаря. Братът на бившия народен представител Цветомир Михов от година и половина не работи в габровската болница, но това не му пречи да бъде част от Съвета на директорите и на тази си длъжност да получава заплата от няколко хиляди лева", каза тя.

Борисов след „Кумгейт”: Дъщеря ми стои без работа заради мен


Кръстниците на кмета на Габрово Таня Христова - Мария и Момчил Недеви, пък били съответно председатели на ОИК и на РИК. Момчил Недев в същото време бил и юристконсулт на здравната каса, юристконсулт по големи европейски проекти, които изпълнява община Габрово, отново назначен от Таня Христова без конкурс, посочи Кристина Сидорова.

Таня Христова, кмет на Габрово
ПП ГЕРБ

Елена Йончева: Даваме "Кумгейт" на прокурор

Кметът на Габрово Таня Христова обясни как е назначила в общината брата на Томислав Дончев. "Когато Момчил Дончев, който е вярно, че е брат на Томислав Дончев, беше назначен от мен на тази длъжност, Томислав Дончев не беше уведомен за това и по никакъв начин не е имал роля за тази моя постъпка. За да бъда още по-откровена, когато той научи това, беше категорично против", каза Христова.

Таня Христова, кмет на Габрово
ПП ГЕРБ

Парламентът реши: Делян Добрев остава депутат

Депутатът от ГЕРБ Николай Сираков отрече обвиненията на левицата. "Сценарият е много прост, той си личи по схемите им, които са еднакво направени. Предполагам, че ще излязат такива за всички градове в България. Вземат се факти, които наистина са факти - кой с кого е съученик или кой на кого е кръстник и кум и оттам нататък се пришиват лъжи. За конкретната ситуация - това, което те изнесоха за Габрово, е бих казал жаргонно "претопляне на стара манджа". Разбира се, че в такъв малък град, ако си минал през две елитни училища, ти ще бъдеш съученик под някаква форма с голяма част от хората в този град", каза той.

ГЕРБ възложили на структурите си проверки за назначенията

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов допълни, че след като са спазени всички конкурси и след като братът на Томислав Дончев си върши работата няма проблем роднинската връзка.
 
БТА, БГНЕС