От БСП поискаха прокуратурата да се самосезира за действията на "Автомагистрали" ЕАД
Прокуратурата да се самосезира за действията на "Автомагистрали" ЕАД за източването на близо 4,5 млрд. лв. по доклада на Сметната палата. Докладът е на страницата на Народното събрание и е изготвен по искане на левицата, съобщи по време на пресконференция в централата на БСП Георги Свиленски.

"Пред очите на всички се извършваше и се е извършвало източване на публичен държавен ресурс през Агенция "Пътна инфраструктура" през държавното предприятие "Автомагистрали". Над 36 въпроса сме задали към бившите министри Николай Нанков и Петя Аврамова - дали има машини, механизация и персонал за извършване на дейностите.
Както и дали чрез избирането на обществените поръчки не се нарушава закона, дали не се отклонява ресурс. Поискахме Сметната палата да извърши одит за периода 2016 – 2020 г. През тези 4 г. министър Нанков и министър Аврамова са лъгали, че „Автомагистрали“ има капацитет и не ощетява бюджета", разказа Свиленски.

Рокадите в АПИ са заради авансови плащания за над 200 млн. лева

Свиленски припомни, че БСП повече от четири години поставя въпроса за дейността на това държавно дружество. По думите му на практика се извършвало "абсолютно източване" на публичен държавен ресурс чрез АПИ през държавното предприятие "Автомагистрали".

Свиленски припомни, че парламентарната група на левицата е задала над 36 въпроса към тогавашните министри Николай Нанков и Петя Аврамова и още в края на декември 2020 г. са настояли Сметната палата да извърши одит на дружеството за период от четири години 2016-2020г.

Той констатира, че и министър Нанков и министър Аврамова са лъгали българските народни представители за това, че "Автомагистрали" има капацитет, че "Автомагистрали" преразпределя тези средства, без да ощетява бюджета, и че в всичко в сектора строителство на автомагистрали се е извършвало по законния ред и по установените процедурите.

Бившият шеф на АПИ: Всъщност строим най-евтините магистрали

Проф. Румен Гечев посочи, че в одитния доклад Сметната палата категорично доказва, че всъщност е нарушен Закона за обществените поръчки и възложителите от Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ са знаели, че "Автомагистрали" няма необходимия капацитет, за да извършва тези дейности.

По думите му от АПИ са се опитали да "финтират" Закона за обществените поръчки. Гечев разясни, че при изключителни обстоятелства Законът за обществените поръчки позволява определени дейности да се извършат от държавна или общинска фирма, без да се обявяват конкурси или търгове, но от доклада на Сметната палата категорично се доказвало, че на възложителя АПИ е било пределно ясно, че държавната фирма "Автомагистрали" никога не е имала необходимия капацитет, за да изпълни такива мащабни поръчки за 4,5 млр.лв. с ДДС.

В самото начало тук е имало някаква организирана група, заяви Гечев, след което настоя, че Прокуратурата и следствието трябва да установят, как точно е била организирана тя.
Той цитира данни от доклада, според които "Автомагистрали" е получила авансово плащане от АПИ на три превода за 667 млн. лв. с ДДС, а приетите дейности от възложителя са само за 140 млн. лв., към края на 2020 г.

Тоест 520 млн.лв. АПИ налива в "Автомагистрали", която от своя страна налива в други фирми, но 520 млн. лв. са преведени и не са реализирани. Това са средства, които частните фирми през "Автомагистрали" въртят през целия този период, безлихвено и без никаква дейност, констатира Гечев.

Гечев посочи, че докладът на Сметната палата за фирма "Автомагистрали" категорично доказва, че фирмата няма нито една машина за полагане на асфалт, има три секретарки, един юрисконсулт и един експерт по обществени поръчки.

Фирма, която няма нито една асфалтополагаща машина, да поема договори за изграждане на автомагистрали, противоречи на здравия разум, коментира Гечев.

По думите му преотстъпването на дейност от страна на основния изпълнител "Автомагистрали" достига до 90 на сто, което също представлявало сериозно нарушение на закона, тъй като преизпълнението можело да бъде до 20 на сто.

Гечев припомни, че основната функция на "Автомагистрали" до преди няколко години е била снегопочистването.

Изведнъж им се възлагат 4,5 млрд.лв., които те "приятелски" преотстъпват на няколко фирми, които очевидно са близки до властта, заяви Гечев и визира многократните въпроси към двамата министри, на които те като народни представители не са получили адекватен отговор и настоя главният прокурор и следствието да се самосезират.