/ БТА
Запазване на дейността на рудниците и електроцентралите в "Марица-изток" ще бъде приоритет при преговорите за подкрепа на правителство на ИТН. Това обявиха на пресконференция депутатите от Коалиция "БСП за България" Георги Кадиев и Георги Гьоков.

Кадиев настоява за писмен документ с подписи, ако бъде постигнато съгласие.

„Има такъв народ“ кани три партии да се запознаят с проектокабинета


Окончателно решение за подкрепа на кабинет, излъчен от ИТН, ще бъде взето от НС на БСП след разговори със състава на предлаганото правителство. Кадиев определи като изключително важна фигурата на бъдещия енергиен министър.

От Коалиция "БСП за България" настояват за промени в Плана за възстановяване и устойчивост, изготвен от служебния кабинет и обсъждане на идеята за изграждане на парогазова централа в ТЕЦ "Марица-изток 2".

БСП настоява за писмено споразумение с „Има такъв народ“

По повод протестите на населението против изграждането на кариери за строителни материали в землищата на община Николаево и селата Братя Кунчеви и Оряховица, община Стара Загора, Георги Кадиев представи писмо на министъра на околната среда и водите, в което се посочва, че срокът на концесията за добив е изтекъл.

Необходима е нова Оценка за въздействието върху населението и околната среда, се уточнява още в писмото. Георги Кадиев обяви, че ще информира за позицията на екоминистерството и ДАНС, защото евентуалният добив застрашава националната сигурност. Той уточни, че отговорът на министър Асен Личев е по повод запитване на депутати от Коалиция "БСП за България" за състоянието на концесията и подкрепа за протестиращите жители в двете старозагорски общини.

Корнелия Нинова смята, че е все по-вероятно да има редовен кабинет
 
БТА