/ БСП
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че според нея е все по-вероятно да има редовен кабинет. "Сериозните разговори, които проведохме, уважителното отношение към БСП, което получихме от ИТН, и необходимостта от нашата подкрепа в самата зала ни дават основание да кажем, че без БСП няма да има стабилно правителство”, посочи Нинова. 

Пламен Николов е кандидатът за премиер на „Има такъв народ“, Радев му връчи мандата за правителство

„Разбира се, остават още важни решение. Трите т.нар. партии на протеста нямат достатъчно мнозинство, за да съставят стабилно правителство”, каза тя.

„В разговорите за съставяне на правителство сме най-ясни, последователни и принципни. Имаме план в 4 стъпки и го следваме. Първата – разговори за политики - приключи в петък. Втората – състав на Министерски съвет. Третата – намиране на формула на споразумение за подкрепа. И четвъртата – свикване на нашия колективен орган Националния съвет, който да каже последната си дума. Дотук сме изминали първата стъпка. Очакваме МС да бъде обявен публично преди да бъде внесен в зала. В предстоящите дни след това ни остава да говорим с колегите от ИТН за формулата за споразумение и последната стъпка – свикване на нашия колективен орган.“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти.

Корнелия Нинова коментира и кандидат-премиера на „Има такъв народ” Пламен Николов.

БСП ще покани Пламен Николов на разговор


„Запознах се с Пламен Николов по време на преговорите за политики. Той беше част от преговорния екип на ИТН за частта „Образование”. Той показа компетентност и диалогичност, но това не е достатъчно”, относно кандидатурата за премиер от „Има такъв народ”.

Затова Николов ще бъде поканен на общо събрание на парламентарната група. От БСП искат да го изслушат и да получат гаранции, че това, за което са се договорили по време на преговорите, ще бъде изпълнено от следващия Министерски съвет.

На въпрос дали според нея ще бъде съставено правителство, председателят на БСП отговори: „Все по-вероятно ми се струва, че ще има редовен кабинет. Не на всяка цена, разбира се, остават още важни решения –съставът на МС и формата за подкрепа“.

Попитана дали БСП към момента е един от сериозните гаранти за съставянето на кабинет, Нинова отговори, че това е така и допълни: „Фактите от последните дни го доказват. Трите „партии на протеста“ нямат достатъчно мнозинство за стабилно правителство. Сериозните разговори и уважителното отношение от ИТН и необходимостта от нашата подкрепа в зала, ни дава основание да кажем, че без БСП не може да се състави стабилно правителство.

На въпрос дали вътрешната опозиция може да ограничи подкрепата за съставяне на бъдещ кабинет, Нинова коментира: Не, не е възможно. Както видяхте на последния Национален съвет, решенията и мандата, който получихме, беше гласуван със 120 гласа „за“ и 1 „против“ Очевидно е, че имаме подкрепа за това, което правим.

Националният съвет трябва да бъде следващата седмица, защото срокът за внасяне на Министерски съвет изтича в петък, но зависи от разговорите с ИТН, за да се разбере кога ще бъде обявен съставът на Министерски съвет“, посочи още тя във връзка с питане за датата на заседаване на колективния орган на левицата.