парламент
парламент / БГНЕС, архив
БСП обвини управляващите в опит да прокарат първи лобистки законодателни поправки в 44-то Народно събрание. Става дума за общ законопроект на ГЕРБ и Обединените патриоти за промени в закона за земеделските земи. "На практика беше направен опит за по-малко от 24 часа да се промени текст, който разрешава безконтролното строителство по българското черноморско крайбрежие", посочи в кулоарите на парламента Валери Жаблянов.

БСП внесе в парламента законови промени, защитаващи длъжниците

Колегата му Жельо Бойчев разясни, че вчера в земеделската комисия е бил направен опит текстовете да бъдат приети с надеждата днес законопроектът да влезе в пленарната зала и само негативната реакция на левицата е блокирала опита. Предлага се да се удължи шестгодишният срок, в който ако не са започнали строителни дейности върху земеделски земи със сменено прадназначение, се връща старият статут, уточни той.

Законопроектът за мажоритарната система влиза в парламента
 
Големият въпрос според Бойчев и Жаблянов е кого обслужва тази законодателна поправка, кои са тези големи корпоративни инвестиционни проекти, които са принудили управляващите в изключително бърз порядък да внесат промените. "Ще сме против този начин на предлагане на законите в парламента, когато за 24 часа минават текстове, които уреждат частните въпроси на няколко компании, лица, които се приемат за няколко човека или да уредят няколко въпроса", допълни Валери Жаблянов.

Валери Жаблянов
БГНЕС, архив

"Внесохме тези промени въз основа на жалби на граждани, които имат земеделски земи със сменено предназначение, но поради икономически затруднения не са успели да осъществят планираните мероприятия", обясни Христиан Митев от Обединените патриоти и един от авторите на законопроекта. "На практика ние им даваме още три години възможност тези мероприятия да бъдат осъществени, тъй като знаете, че процедурата по промяна на предназначението е прекалено сложна и скъпа", подчерта той.

Третият кабинет на Борисов ще пише нов антикорупционен закон

Митев не е изненадан от твърденията на БСП за лобизъм. След като нямаш аргументи, използваш обикновено клишета и етикети като в случая БСП с определението "лобистки", коментира той. Дали да бъде внесен днес в пленарната зала е било обсъдено на Председателски съвет, стана ясно още от думите му. Най-вероятно обаче това щяло да стане идната сряда.
 
БТА