Търся подходящ човек за зам.-министър на енергетиката, каза още премиерът
Борисов: Все повече успели, знаещи и можещи хора започват да се връщат в България
101607
Борисов: Все повече успели, знаещи и можещи хора започват да се връщат в България
  • Борисов: Все повече успели, знаещи и можещи хора започват да се връщат в България
Все повече успели, знаещи и можещи хора започват да се връщат в България заради добрите заплати на висококвалифицирания персонал. Това каза пред журналисти в Стара Загора министър-председателят Бойко Борисов.

„Огромни високотехнологични заводи се правят в Кърджали, плюс социални центрове за работниците. В Русе пък се строят най-високо технологичните продукти, които отиват 100% за Германия - например най-скъпите камери на „Мерцедес“ се произвеждат в Русе, включително и лазерни лъчи на фаровете“, каза още Борисов. Той посочи, че пет подобни завода има и в Шумен. „И аз мога да се обзаложа, че шаситата на БМВ ще се правят в Шумен“, коментира Борисов.

Той посочи, че всички заводи вече идват в България и тук се правят високо технологични компоненти и най-скъпите системи. „Нашите работници са високо квалифицирани, дисциплинирани. Заводите в Русе работят с 20% по-голям капацитет отколкото в Чехия. Немците действително казват, че българите са уникални като работници. В същото време все повече успели, знаещи и можещи хора започват да се връщат в България, защото заплатата на директора на един завод, да не го казвам кой е, е от 15 000 евро нагоре. А средният високо квалифициран персонал получава по 5000-6000 евро. А 1300 лв. плюс ваучери за храна взимат останалите работници там“, обясни Борисов и подчерта, че тези, които работят качествено, ще взимат и по-високи заплати.
 
 

На следващото заседание на Министерски съвет ще отпуснем около 500 хил. лв. за придобиване на частните улици на Азотно-торовия завод в Стара Загора. Над 80 са фирмите, които са позиционирани на територията и имат постоянни проблеми с инфраструктурата. Решението, което обсъдихме и с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, е улиците да бъдат откупени и общината да се погрижи за подобряване и прекарване на инфраструктура, ВиК, електричество, комуникационни мрежи.

Публикувахте от Бойко Борисов в Събота, 18 май 2019 г.

Борисов каза още, че на следващото заседание на Министерски съвет ще бъдат отпуснати около 500 000 лв. за придобиване на частните улици на Азотно-торовия завод в Стара Загора. "Над 80 са фирмите, които са позиционирани на територията и имат постоянни проблеми с инфраструктурата. Решението, което обсъдихме и с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, е улиците да бъдат откупени и общината да се погрижи за подобряване и прекарване на инфраструктура, ВиК, електричество, комуникационни мрежи", обясни той.

Премиерът обяви още, че в момента търси подходящ човек за зам.-министър на енергетиката. "Търся подходящ човек за зам.-министър на енергетиката, но кадрите в този сектор са доста малко", обясни той. „Поели сме ангажимент към Марици-те, защото парите, които се плащат за емисиите, са огромни“, обясни Борисов. Той посочи, че в следващите години трябва да се мисли за енергията от въглища. „И трябва с хората да се говори, да се мисли колко години можем да плащаме пари, за да я добиваме тази енергия. Това е тема, която искам спокойно да се направи. Не трябва да се говори за нея с политически окраски, защото парите ги плащаме всички“, подчерта министър-председателят. Борисов заяви, че по отношение на въглищните централи България не трябва да се сравнява със своите съседни страни, защото част от тях не са в Европейския съюз (ЕС).

Бойко Борисов коментира и предстоящите евроизбори. Той посочи, че в последните години се инвестира все повече в инфраструктура и резултатите са видими. „Опозицията за това вече се усеща, че ще загуби и тези избори. И стават толкова злобни, жлъчни - гледахте дебата. Те нямат какво да покажат“, коментира премиерът. „Искаме нещо да им намерим дефект, но те нищо не са строили, нищо не са правили“, каза още той.
 
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Събота, 18 май 2019 г.

Министър-председателят обяви, че следващата седмица ще бъде открит нов германски автомобилен завод в Пазарджик, както и околовръстното, пътят Пловдив - Асеновград. „Искам да видя дали за сезона ще успеят да стане пътят до Слънчев бряг, за да няма тапи изобщо. В Бургас световно първенство по лека атлетика ще се провежда - и там искам, да видя как вървят нещата следващата седмица“, заяви Борисов.

Той посочи, че в момента в България се правят огромни строежи. „И те затова беснеят - яд ги е, защото виждат, че и доходите се вдигат, и инвестициите са големи. Виждате президента като има нещо хубаво, вика: „Това хубаво, онова хубаво“. А иначе лошото само за правителството. Разбираме ги, и те водят своята политическа стратегия“, коментира Борисов.

Премиерът коментира и темата за външната политика на страната. „Онзи ден и „Гардиън“, и руските медии излязоха с коментар за мен, но и двете внимателно казват, че добре се оправям. Трудно ми е, но балансът засега го има. Успяхме да водим балансирана политика и с Русия, и със САЩ. Аз се съпротивих Черно море да стане зона на конфликти, защото това е най-опасното. Важно е, че успяхме и с Турция да се разберем и сега да имаме 0% миграционен натиск, когато в Европа се сцепват. За чужди оръжия на територията на България аз не съм чул“, каза още той.

Министър-председателят заяви, че в сряда ще дойде Алексис Ципрас, за да стартира строежа на интерконектора Гърция - България. „Искаме отвсякъде да можем да получаваме газ, за да може България да е независима“, обясни Борисов.
Агенция Фокус