Борисов сменя ръководството на агенцията за бежанците, шефът се притеснява от арест
Борисов сменя ръководството на агенцията за бежанците, шефът се притеснява от арест / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Уволниха двама зам.-председатели на Агенцията за бежанците, освобождават шефа в сряда
26074
Уволниха двама зам.-председатели на Агенцията за бежанците, освобождават шефа в сряда
  • Уволниха двама зам.-председатели на Агенцията за бежанците, освобождават шефа в сряда

Двама зам.-председатели на Държавната агенция за бежанците са били уволнени заради злоупотреби, съобщи премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че на предстоящото заседание на Министерски съвет в сряда ще предложи да бъде уволнен и шефът на агенцията Светослав Мичев. Според събраните данни от ведомството са източени стотици хиляди левове.

"След като в събота и неделя беше направена проверка от инспектората на ВСС и МВР, прокурор Николай Кокинов беше при мен, са констатирани тежки нарушения, за което са уволнени зам.-шефовете. Подписал съм и доклад на МС в сряда да освободя директора на Агенцията. Надявам се до няколко дни да има повдигнати обвинения, защото нарушенията са безспорни. Прокуратурата е сезирана", заяви още Бойко Борисов.

Няма източване на средства от Държавната агенция за бежанците, заяви за Дарик председателят на агенцията Светослав Мичев. Мичев коментира, че е очаквал освобождаването си, тъй като е бил последният шеф на агенция, останал от времето на миналото правителство. Светослав Мичев посочи, че се притеснява от подхода на новата власт към този случай и се съмнява в обективността на направените проверки.

"Не правя драма от това, че ще бъда освободен. Неприятен е начинът, по който това се прави с тези обвинения. За себе си знам, че не съм виновен за нищо. Ако това трябва да се доказва и пред други инстанции, ще бъде много неприятно. В една стара сграда в село Баня до Нова Загора имаме приемен център и трябваше да се направят ремонти, всичко това е направено. Ако проверката е направена там, а те са ходили още в петък, би трябвало да видят, че то е направено. Около 300 000 лева е целият ремонт", каза още Мичев. Той изрази очакване, че ще бъде посетен от прокуратурата и притеснение, че може да бъде арестуван. Светослав Мичев заяви, че няма от какво да се притеснява заради действията си, но е категоричен, че не може да се говори за източване на агенцията. "Нашият бюджет е 3,5 млн. лева като голямата част са за заплати и за изхранване на бежанци. От къде да се вземат тези пари, за да се скрият, откраднат", допълни шефът на агенцията за бежанците.

Интервюто със Светослав Мичев може да прочетете ТУК.