Борисов: Щом на Цветанов му дадоха 4 години, за „Червеи” трябва да им дадат по 400
Борисов: Щом на Цветанов му дадоха 4 години, за „Червеи” трябва да им дадат по 400 / снимка: БГНЕС, архив

Министър-председателят Бойко Борисов изрази очакване прокуратурата да повдигне обвинения, както и да бъдат наложени тежки наказания на виновниците за нарушенията по разработката "Червеи".

Пред български журналисти в Брюксел премиерът съпостави темата с осъдителната присъда срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, признат за виновен заради отказа му за прилагането на разпоредени от съда специални разузнавателни средства (СРС). Ако на Цветанов са му дали четири години, за това трябва да им дадат по 400 години на всички по веригата - от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост, коментира Борисов.

300 дена са подслушвали или какво са правили, никой не знае, включително и съдията е нарушил закона - имаме сега с кого да се измерваме и всичко друго не е приемливо за мен, заяви премиерът. Попитан кой според него е виновен, той заяви, че прокуратурата ще повдига обвинение, както и че това за нея е сериозен тест за критериите и за стандарта, които прилага.

Владимира Янева подписала разрешенията за СРС-та за „Червеи"

Мине или не мине година, тези служби и системи възпаляват някакъв скандал, така върви цикличността. Обясненията са едно, а реалностите са други. Гледам, че много ревниво медиите пазят съдийката Владимира Янева, която е издала разрешителното (за използването на СРС - бел. кор.). Шеф на съд е и след като шефът на съда издава такова разрешително и за такива срокове, призовах за изслушване във Висшия съдебен съвет. Това е притеснително. Всички ще кажат, че няма нищо, но за мен 300 дни да текат мероприятия и някой да ходи да ги продължава - не става въпрос за банички, дали ще ги откраднат, или за някоя туба бензин. Стои доста несериозно, обижда публиката, посочи премиерът.

Много съм доволен от работата на Бюрото за контрол на СРС, съставено от предишното мнозинство. Никой не може да заподозре политическа игра или реваншизъм от наша страна. Мнението ми е, че не трябва да се пипат службите, за да може опозицията да е спокойна, поясни Борисов.

Използваме времето да строим, да развиваме, да издигаме, всеки ден ни е важен. Тези скандали и разработки какво са донесли - харчи се огромен обществен ресурс от напрежението и недоверието, които се създават. От този скандал от тази разработка "Червеи" няма един лев да влезе в държавата, няма да има абсолютно никакъв приход в държавата, хората няма по абсолютно никакъв начин да усетят, че нещо е правено за тяхно добро.

Затова звеното за контрол на СРС е свършило много добра работа - много ясно са указани и действията на съдиите, прокурорите, службите. Когато заявител (на прилаганото СРС) е МВР, а го експлоатира ДАНС, възниква въпросът защо - като МВР няма капацитет, да си го поиска ДАНС, да си носят отговорност. Бивш министър и началници казват, че дори не са знаели за това, включително и сегашният (главен секретар на МВР). Имат много работа прокурорите и се надявам да бъдат безкомпромисни, да стигнат докрай, заяви министър-председателят.

Източник: БТА