Борисов, Реформаторите и ДПС се разминаха за съдебната реформа
Борисов, Реформаторите и ДПС се разминаха за съдебната реформа / снимки: БГНЕС
Борисов, Реформаторите и ДПС се разминаха за съдебната реформа
81059
Борисов, Реформаторите и ДПС се разминаха за съдебната реформа
  • Борисов, Реформаторите и ДПС се разминаха за съдебната реформа

Премиерът Бойко Борисов, ДПС и Реформаторският блок проведоха среща, за да обсъдят как може да се излезе от патовата ситуация с промените в Конституцията за съдебната реформа.

От ДПС предлагат свой алтернативен вариант, под който очакват да се подпишат 180 депутати. Реформаторите го намериха за неприемлив и не се отказват от промените, които трябва да бъдат гледани на първо четене в пленарната зала в петък и за които са нужни 160 гласа „За".

След срещата първи говори лидерът на ДСБ Радан Кънев. И се оказа, че не е оптимист.

„В сравнение с предишни водени разговори, моята констатация е за отстъпление от възможността за постигане на консенсус в настоящия парламент. Надявам се да не съм прав, но това е първото впечатление", заяви Кънев.

Лидерът на ДПС Лютви Местан отново застъпи тезата си, че така предложените промени в Конститутцията ще се провалят. И предложи друг вариант, който може да наложи извънредни заседания на парламента през август.

Борисов Реформаторите и ДПС се разминаха за съдебната реформа
netinfo

„Да се внесе нов проект за изменение на Конституцията, който да съдържа само консенсусните положения, които Бойко Борисов представи пред нас и медиите. И конституционната реформа да се реализира още на етап внасяне с над 180 подписа. Алтернативният подход би приключил, далеч преди местните избори", обясни Местан.

От думите на премиера Бойко Борисов стана ясно, че предпочита 160 гласа, но само ако е сигурен в тях, а според сметките, те все не достигали. За него най-важното било до съдебна реформа да се стигне.

„Днес и утре да се използват за разговори, знаейки вече двата варианта. Ако имаме възможността за 180 гласа - като тук не може да си приписва заслугата - нито ДПС, нито аз, нито г-н Кънев, имаме една кауза - държавата. Това е докладът, това е нашата репутация, не само вътре в държавата, но и навън", коментира Борисов.

Малко по-късно Радан Кънев уточни, че Реформаторите още не са решили дали да подкрепят проекта на ДПС, но нищо не било стабилно без съдебна реформа, включително и участието им в управлението.

Борисов Реформаторите и ДПС се разминаха за съдебната реформа
netinfo

„Моето лично решение е, че законопроект, който предвижда имитация - т.е. разделянето да няма реална юридическа стойност, аз не мога да подкрепя и подпиша като народен представител. Надявам се, че няма да бъде такъв законопроектът", каза Кънев.

От ДПС така и не казаха как ще гласуват в петък при разглеждането на промените в Конституцията на първо четене в пленарната зала.