Борисов няма да позволи натиск от Хилари Клинтън за шистовия газ
Борисов няма да позволи натиск от Хилари Клинтън за шистовия газ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Докато хората се тревожат няма сила, която да ме накара да преразгледам това решение. Това заяви пред БНТ министър-председателят Бойко Борисов, коментирайки дали ще отстъпи за добива на шистов газ в България, ако му бъде оказан натиск от държавния секретар Хилари Клинтън. Премиерът високо оцени значението на предстоящото посещение на Клинтън в България.

На Хилари Клинтън ще отговоря, че американската компания „Шеврон” подходи много неорганизирано и подцени страховете на българския народ относно проучването и добива на шистов газ, каза Борисов. Той припомни, че още през лятото е заявил пред българските граждани, че „няма да допуснем проучване, което да застрашава околната среда”.

След приемането на мораториума поканих „Шеврон” и им заявих, че сме избрани от българския избирател и трябва да отговаряме пред него. Помолих ги да убедят българския народ, че добивът и проучването на шистов газ е безопасен и че няма да има проблеми, добави премиерът Борисов.

Във връзка с подписването на АСТА, той заяви, че пишман политици отново са се нахвърлили върху вицепремиера Цветан Цветанов, че ще има полицейски контрол. Борисов напомни, че още предишното правителство е предоставило мандат на Европейската комисия за подписването на този документ.

Посланикът ни в Япония, го подписва, защото предишното правителство е предоставило на ЕК правото да преговаря и подписва този акт. Но хубавото е, че местните парламенти ще трябва да го ратифицират и те ще го ратифицират така, че да действат българските закони, категоричен е Борисов. Той добави, че се е срещнал с недоволните от влизането в сила на този документ и те са му връчили своите искания.

Ако в България народът се беше подлъгал и беше избрал популисти на власт, страната ни щеше да бъде сполетяна от същото като Гърция. Ние няма да плащаме за грешките на чуждите страни, заяви премиерът Борисов, коментирайки споразумението, което ЕС постигна за фискалния бюджет в началото на тази седмица.

Той отново акцентира върху важността на финансовата стабилност. „Ако искаме да не сме в положението на останалите държави като Гърция, Унгария - първо трябваше да намалим дефицита, да свалим дълга, за да бъдем конкурентоспособни. Сега вече работим върху растежа и икономиката. Това бяха задължителни мерки”, категоричен беше Борисов.

Той смята, че новата инфраструктура, която градим - магистрали, влакове, централи - това ще доведе инвеститорите. Борисов заяви, че родната индустрия вече има много добри предприятия. „Те назначават нови работници. Развиват огромно производство, строят нови мощности. Скоро страната ни ще бъде различна”, категоричен е Борисов

Премиерът коментира и изказване на бившия държавен глава Георги Първанов, в което той отправя критики към управлението на ГЕРБ. „Правя си извода, че Първанов е партиен президент, а не на всички българи. Плевнелиев не е партиен президент, затова съм убеден, че той ще бъде независим президент”, заяви Борисов.

„Първанов никога не е бил независим. През последната година той действаше като кандидат-лидера на БСП. Защо държавата му дава офиси и кола, за да води политически битки ли? Всички данъкоплатци даваме пари за това той да ни плюе”, категоричен е Борисов. Премиерът разкритикува цялата политика на Първанов от енергийната до решенията му като главнокомандващ. Като най-пресен пример за липсата на управленска компетентност Борисов даде отсъствието на указ за помилване на престъпници. „С помилванията отново поставиха държавата на изпитания”, категоричен е Борисов.