Близо милион жилища имат нужда от скорошно саниране, пресмятат експерти
Близо милион жилища имат нужда от скорошно саниране, пресмятат експерти / снимка: Sofia Photo Agency

Близо един милион жилища в предимно панелни сгради имат нужда от скорошно саниране, отчетоха експерти в ефира на Дарик. Ресурсът на програмата, по която може да стане това, е един милиард лева. За колко сгради ще стигнат зависи от състоянието на всяка една от тях, обясниха в предаването на Дарик „Кой говори" Гергана Благиева от дирекция „Жилищна политика" на регионалното министерство и Десислава Йорданова, съветник на строителния министър Лиляна Павлова.

При саниране по програмата собствениците в една сграда не трябва да осигуряват никакъв финансов ресурс. Цялото финансиране ще бъде осигурено от държавата. Собствениците в сградата трябва да проведат общо събрание за регистриране на сдружение на собствениците и да се регистрират в общината и съответно в регистър Булстат, с което те ще завяват, регистрирайки сдружение и подавайки заявление към общината, своето желание за участие в програмата. Става въпрос за сгради - панелни, ЕПК, ЕПЖС, с минимум 36 апартамента, казаха експертите.

Те допълниха, че по действащата програма до преди седмица собствениците на жилища в сгради, които кандидатстват, трябваше да осигурят 25 на сто финансиране от стойността за обновяване на сградата, но този финансов ресурс ще бъде поет от държавния бюджет, така че и по тази програма вече не е необходимо хората да събират пари, за да обновят жилищата си.

Експертите обясниха, че с ограничението за най-малко 36 жилища в сграда се цели с програмата да бъдат подпомогнати максимален брой хора. Освен това предишната кампания е показала, че хората в по-малките сгради се организират по-лесно и по-бързо, но така по-проблемните големите блокове, строени на индустриален принцип остават в периферия. Остава обаче отворен и въпросът за колко точно сгради ще стигнат парите, защото освен саниране с парите ще могат да се правят и вътрешни ремонти и да се укрепват сгради там, където е икономически изгодно.

Парите за санирането са осигурени. Документите за кандидатстване ще се изготвени и достъпни за попълване до края на януари. Основните стъпки са собствениците да регистрират сдружение и да кандидатстват пред съответната община. Стремежът е процедурата да бъде максимално опростена и достъпна. С отпадането на изискването хората да плащат част от ремонтите интересът е огромен, затова тепърва предстои разяснителна кампания, посочиха експертите от регионалното министерство.