Близо 80 000 абитуриенти се явяват на матурата по български език
Близо 80 000 абитуриенти се явяват на матурата по български език / БГНЕС
Близо 80 000 абитуриенти се явяват на матурата по български език
19619
Близо 80 000 абитуриенти се явяват на матурата по български език
  • Близо 80 000 абитуриенти се явяват на матурата по български език

78 279 абитуриенти ще се явят на днешната задължителна матура по български език и литература. Изпитът започва в 8.00 часа и е с продължителност четири астрономически часа.  За учениците със специални образователни потребности държавния зрелостен изпит ще е с два часа по-дълъг. 800 камери, монтирани в класните стаи, ще следят изпитния процес.

Минути преди 8.00 часа тази сутрин в сградата на просветното министерство в присъствието на министър Даниел Вълчев, журналист, избран чрез жребий, ще изтегли изпитния вариант за матурата.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература е под формата на тест, съставен от 41 задачи. 33 от въпросите са с един верен отговор от няколко възможни, а други 7 - със свободни отговори, които ученикът сам трябва да напише. Последната задача е аргументиран текст, който носи 30 от общо 100 точки.

Матурата ще се проведе в 6246 класни стаи в 1054 училища. Квесторите ще са 15 000.

Зрелостниците ще бъдат допускани до изпитните зали не по-късно от 15 минути преди началото на матурата. Трябва да носят със себе си служебна бележка и документ за самоличност. Мобилните телефони ще бъдат оставяни при квесторите. 

Оценките ще са ясни до 12 юни и ще бъдат публикувани на сайта на министерството. Чрез въвеждане на входящия номер и ЕГН-то всеки зрелостник ще може да провери резултата си. 

Тази година 35 университета ще признават оценките от матурите за вход.

Втората задължителна матура по предмет по избор е във вторник. Най-много са желаещите да се явят на „География и икономика".