изпит
изпит / iStock/Getty Images
Държавните зрелостни изпити по желание ще се състоят в понеделник, 29 август, и на тях са поискали да се явят 996 зрелостници, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН) на 24 август при представянето на информация за матурите от изпитната сесия през август - от 25 до 29 август.

Зрелостниците могат да избират днес между 15 предмета, включително различните нива на езиците спрямо Европейската езикова рамка.

От 8:30 часа днес са матурите по математика, философия, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование по общообразователната подготовка, а по руски език - по профилираната. От 14:00 часа ще са  изпитите по английски, руски, немски език, по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда. Те са върху знанията от общообразователната подготовка.

Максималният брой точки на матурата е 100, като от тази година изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки.

Зрелостниците трябва да носят удостоверението си за допускане до изпит и документ за самоличност. На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал.

Общо 41 държавни зрелостни изпита ще се състоят от 25 до 29 август, в 667 училища и в 1659 зали в страната.

На 25 август се състоя държавният зрелостен изпит по български език и литература, а на 26 август - вторият държавен зрелостен изпит и задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (теория на професията).
БТА