/ БГНЕС
Решението взе правната комисия с поправки в НПК на второ четене
Съкратено съдебно следствие няма да се допуска в случаите на умишлено убийсто.

Това реши на второ четене правната комисия с приемането на поправки в Наказателно-процесуалния кодекс.

Първоначално внесеният общ законопроект от БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" предвиждаше съкратено съдебно поризводство да не се допуска и при причиняването на тежки телесни повреди.

Гласуват окончателно за съкратеното производство преди депутатската ваканция за вота

От ГЕРБ обаче настояха от текста да отпадне тежката телесна повреда, тъй като според тях ограничаването на съкратеното съдебно производство при тези престъпления ще забави делата. В крайна сметка след едночасови дебати депутатите приеха съкратеното следствие да не се прилага само в случаите на умишлените убийства. От БСП възразиха, че не трябва да се изключват тежките телесни повреди, тъй като и в тези случаи трябва да се получават по-справедливи наказания.

"Считаме, че тежката телесна повреда не трябва да отпада. Нанасянето на тежка телесна повреда води до необратими последствия. Вместо бързината, съдът трябва да избере справедливостта", настоя Смиляна Кръстева от БСП.

Предложение от ГЕРБ: Без съкратено следствие за убийство, но то да остане за тежките телесни повреди

"При едно такова дело, което продължава повече от 5 г., експертизите не са ясни, свидетели забравят какво са казали. Можем ли да сме сигурни, че едно такова тежко престъпление ще се накаже, когато се ограничи приложното поле на съкратеното съдебно следствие", контрира от своя страна пък Красимир Ципов от ГЕРБ.

Той посочи и че от 2015 г. са произнесени 567 присъди, от които при условията на съкратено производство са били 156.

От "Обединени патриоти" настояха текстът да бъде приет в първоначалния му вариант, а именно да не се прилага съкратено поризводство и при причиняването на тежки телесни повреди. От "Воля" пък подкрепиха предложението на ГЕРБ и Симеон Найденов повдигна въпроса, че няма смисъл от присъда след години, а от бързо правораздаване.

На първо четене: Без съкратено производство за извършителите на тежки престъпления

"Прокуратурата няма основание да отстъпи от първоначалното си становище. Когато трябва да се търси баланс между бързината и справедливостта, трябва да се даде превес на справедливостта", посочи и зам.-главният прокурор Мария Шишкова.

Правосъдният министър Данаил Кирилов пък отново изрази скептицизма си към предложението на опозицията за отпадането на съкратеното съдебно следствие и го нарече популистко и конюнктурно. Също така защити за пореден път и промените на ГЕРБ в Наказателния кодекс, които също са свързани със съкратеното производство, и настоя, че те са по-гъвкавият вариант.

Прокуратурата е "за" да падне съкратеното производство за умишлено убийство

"В момента сте изправени пред това да намерите една граница, която е относителна. Трябва да балансирате точно. Това е ценността на нашето пердложение - даваме гъвкавия инструмент. Това решение не трябва да се взима в предизборна обстановка. Вероятно истината е по средата. Не затваряйте вратата да имаме решението на съда да допусне или не такова производство. Вие мислите за конкретен деец, а нашето предложение е в хармония с Конституцията, освен че отговаря на международния правен стандарт", категоричен бе Кирилов.