Бедствено положение и в Кърджали
Бедствено положение и в Кърджали / снимка: DarikNews.bg, архив
Бедствено положение и в Кърджали
49831
Бедствено положение и в Кърджали
  • Бедствено положение и в Кърджали

Към около 16.00 часа се очаква да прелее язовир „Студен кладенец", предупреди областният управител на Кърджали Иванка Таушанова. От 11 часа днес в обявено бедствено положение в областта и има сформиран кризисен щаб. Няма бедстващи хора на територията на областта.

8 микроязовира преливат на територията на областта. Те се намират в землищата на селата Македонци, Бенковски, Домище, Сливарка - 1 и 2, Гулия, Вранско и Груево. Засега няма опасност язовир „Кърджали" да прелее, но всеки момент това може да се случи с язовир „Студен Кладенец". Залети са помпените станции по р. Върбица, при с. Припек и с. Мургово. Наводнени са детски градини в кв. „Гледка", кв. „Веселчане", ОДЗ „Вяра, надежда любов", с. Горна крепост и с. Три моголи, ОУ „Васил Левски", ГПЧЕ „Христо Ботев", ПГ по механотехника.

Най-голямото количество валежи, измерено в област Кърджали за последното денонощие, е в община Кирково - 179 л/кв.м. В община Джебел са паднали 75 л/кв.м, в община Момчилград - 116 л/кв.м. Към 7,30 ч тази сутрин без електрозахранване са селата Ленище и Чубрика в Ардинско. По данни на ОПУ Кърджали временно е бил затварен пътят между селата Падало и Орешари поради паднали камъни на пътното платно.