/ БГНЕС
Генералният директор Андон Балтаков се оправда с коронавируса за заобикалянето на Управителния съвет и за бързото сключване на договор за доставка на ел. ток. Нарушението на законодателството беше изнесено вчера от трима членове на УС на БНР, които сезираха няколко държавни институции за погазване на законите и правилата на обществената медия. Сигналът е подаден до Спецпрокуратурата, МС, СЕМ и АДФИ.

В позиция, публикувана на сайта на държавното радио, Балтаков посочва, че УС на радиото е в стария си състав и не е бил избиран от него, което му пречело да работи.

УС на БНР подаде сигнал до прокуратурата, АДФИ, МС и СЕМ за нарушения на генералния директор

"От 27 януари Българското национално радио работи с нов Генерален директор, но със заварен Управителен съвет, който е избран да изпълнява програмата на предходния директор. Това поражда периодични сътресения в управлението на медията
и затруднява реализирането на концепцията на Андон Балтаков, която той е защитил пред Съвета за електронни медии", оплаква се генералният директор.

"С встъпването си в длъжност новият Генерален директор наследява проблемите, породени от няколкомесечната управленска криза в БНР. Един от тях е доставката на електричество за общественото радио – в София и Благоевград.

Вместо да обяви нова обществена поръчка, тогава ръководството на БНР и настоящият УС неглижират проблема, който може да доведе до спиране на радиото", обвинява той предишното ръководство на радиото.

"При условия на абсолютен форсмажор – обявено извънредно положение и необезпеченост на радиото със захранване с електричество, Андон Балтаков предприема спешни мерки за осигуряване работата на програмите до определянето на доставчик на електроенергия по публично обявената обществена поръчка", се посочва още в становището, под което пише "отдел "Маркетинг и връзки с аудиторията".

По неофициална информация следобед той е бил на среща в СЕМ, за да даде информация по казуса. "Ние не можем да стоим като съучастници", коментира по-рано пред Dariknews един от авторите на подадените сигнали срещу генералния директор - членът на УС Стефан Ташев.

По думите му, УС е длъжен да сезира съотнетните органи за нарушенията на законите и за подписване на документи с невярно съдържание.