/ Снимки: Лалка Димитрова
Балони с райски газ, които предизвикват халюцинации и неудържим смях, са хит в нощните заведения по морските курорти, пише „Труд“.
 
„Веселите балони“ струват между 5 и 10 лева. Балоните са самоделни, най-обикновени и се купуват от магазини със стоки за рождени дни. Тайната на лекия наркотик са капсулите.

Райският газ – леснодостъпна, евтина и легална дрога, носеща рискове
 
Те съдържат диазотен оксид, известен като „райски газ“. Това е химично съединение с формула N2O, което при вдишване предизвиква чувство на еуфория. Това е причина и за името „райски газ“. Заради анестетичен ефект се използва в хирургията и денталната медицина. Използва се и при двигателите с вътрешно горене - добавен към горивото, увеличава мощността им. При нормални условия представлява безцветен незапалим газ с приятна сладникава миризма и вкус. Друго негово приложение е в хранителната индустрия като пропелент във флакони с бита сметана.
 
Преди години капсули се закупували от „Метро“, където 10 броя стрували 14 лева. Впоследствие търговците потърсили по-евтин вариант - с доставки от Китай, Австрия и Германия.

Забавленията в Слънчев бряг: Алкохол на корем, райски газ и секс (ВИДЕО)
 
Капсулите, които се използват в България са от Австрия, а поръчка от 12 000 броя излиза на цена между 0,14 ст. и 0,40 ст. за брой.
 
Всъщност „патроните“, с които се зареждат балоните, са капсули за бита сметана. Те се прикачват към сифон, който когато не е пълен с течност не възпроизвежда сметана, а изпуска газ. След като се извлече съдържанието на капсулата в балона, потребителят вдишва и издишва в него. Ефектите започват в рамките на 5 до 10 секунди и продължават от 20 до 40 секунди, като най-изразителен от тях е неудържимият смях. Обикновено зрението се замъглява, появява се чувство за дезориентираност, развива се и повече толерантност към болка. Появяват се зрителни и слухови халюцинации. Балоните се рекламират и като помощно средство за бързо изтрезняване.  
„Laughing gas“ стана модерен за туристите по морето още преди години, но рядко се предлагаше в заведенията. В Слънчев бряг е пълно с продавачи на райски газ. Туристите, предимно младоци, с удоволствие го купуват, за да се развеселят. От тази година търговците продават не само по алеята в Слънчев бряг, но предлагат лекия наркотик и в нощните клубове по Черноморието. Момичетата и момчетата обикалят баровете в морските курорти и продават „весел газ“. Продавачите на „весел газ“ се договаряли със заведенията за процент и продавали по цели нощи необезпокоявани.  
 
в. Труд