Автобусни превозвачи: Може да сме конкуренти, но не рискуваме човешки живот
Автобусни превозвачи: Може да сме конкуренти, но не рискуваме човешки живот / снимка: БГНЕС
Автобусни превозвачи: Може да сме конкуренти, но не рискуваме човешки живот
79882
Автобусни превозвачи: Може да сме конкуренти, но не рискуваме човешки живот
  • Автобусни превозвачи: Може да сме конкуренти, но не рискуваме човешки живот

От Националното сдружение на автобусните превозвачи изключват версията, според която „нарушени интереси на конкуренти" може да са причина за поставеното взривно устройство в автобуса от Прага за Варна. В интервю за Дарик председателят на сдружението Галя Топалова призна, че не познава собственикът на фирмата-превозвач, която била нова на пазара. „При нас конкуренцията е в цени, в обслужване, в разписание, но няма фирма в бранша, която да си позволи да застраши живота на някого", коментира Топалова. Която призова пътниците да бъдат по-бдителни.

„Фирмата е нова, не се знае много за нея, не познаваме човека, който е управител на фирмата и собственика, но пътуват от Варна за Прага през Будапеща - може би затова не го познаваме. Не сме чували някоя фирма да има проблем с конкурент, а пък камо ли такива конфликти да стават, че да говорим за бомби. Никой не е защитен, не говорим само са автобусните превозвачи, а и за туризма, аерокарите, жп гарите", коментира Топалова.
Нито една автобусна компания не приема версията, че бомбата е резултат от конкуренция в бранша. „Ние може да сме конкуренти на пазара, но такова нещо нито една компания няма да извърши на друга, въпреки че са конкуренти. Конкуренцията е в цени, обслужване, разписания, но по този начин няма фирма, която да си позволи такова нещо, което да застрашава по този начин живота заради конкуренцията", категорична е Топалова.

В България има три автогари, които отговарят на някакъв стандарт, оттам нататък има едни спирки в толкова много градове и села и няма как да се сложат скенери, коментира председателят на браншовото сдружение. Тя допълни, че няма такава практика в целия свят да има скенери по влаковете и при автобусните превозвачи. „Държавата трябва да работи - има МВР, има военно разузнаване, контраразузнаване, ДАНС, ГДБОП и още не знам колко служби. Ако говорим за бомба, това е вече терористичен акт", каза Топалова.
Тя отправи апел към пътниците в автобусите, ако видят подозрителен багаж или човек, да съобщят за това. Сигурността е ангажимент на държавата, каза още Топалова и допълни, че превозвачите нямат право да проверяват багажа на пътниците и няма как това задължение да им бъде вменено.

Чуйте цялото интервю с Галя Топалова