Атанас Семов: НС произведе едно правно нищо и едно политическо малоумие
Атанас Семов: НС произведе едно правно нищо и едно политическо малоумие / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Атанас Семов: НС произведе едно правно нищо и едно политическо малоумие
67601
Атанас Семов: НС произведе едно правно нищо и едно политическо малоумие
  • Атанас Семов: НС произведе едно правно нищо и едно политическо малоумие

Европейската комисия може да стартира наказателна процедура срещу България веднага след като решението за нов мораториум върху продажбата на земя излезе в „Държавен вестник" - достатъчно за завеждането на дело е само приемането на текст, който противоречи на европейското право, дори и той да не е реално приложен. Тезата е на доц. Атанас Семов - доктор по европейско право и преподавател в Софийския университет.

В интервю за Дарик Семов напомни, че според договора ни за членство от 1 януари догодина право да купуват земеделска земя ще получат само лицата от страните-членки на ЕС. Той обаче подчерта, че и сега забраната се заобикаля напълно законно от чужденци с регистрирани в България фирми на цената на едно кафе.

„Народното събрание вчера произведе едно правно нищо и едно политическо малоумие", заяви Семов.

По думите му проблемът за българската земя е много драматичен и е пряко свързан с въпроса за оцеляването на българската нация и за националната идентичност на българската държава.

„Това е огромна заплаха за нас, но е много важно българските граждани да са наясно с базови истини. Макар днес забраната все още формално да е в сила до края на 2013 г., тази забрана е напълно законно заобиколена с възможността всеки чужденец - бил той германец, грък, руснак, турчин или сириец - да регистрира на цената на едно кафе, 2 лв., едно юридическо лице, примерно ЕООД, и да си купи оттам нататък каквото поиска, включително и НДК, ако то се продава. Една не малка част от българската земя - в Разградско, Силистренско, Търговишко - вече е изкупена от структури и лица, които не са български, нямат нищо общо с Европейския съюз", допълни Атанас Семов.

Според него проблемът е много голям, но няма нищо общо с тази забрана. България нито чрез своя парламент, нито чрез правителството или друг орган, не може да приема актове, противоречащи на правото на ЕС, допълни той.

„Свободното движение на капитали е основен принцип на ЕС. Пътят да се тръгне на дълги преговори с всяка страна отделно е практически неосъществим по три причини - ограничението изтича след два месеца и осем дни. За два месеца и осем дни дори Меркел не е в състояние да проведе преговори с другите 27 правителства за нещо друго. Второ, трябва да се подпише нов договор за изменение на Договора за членство и да се подпише с 27 други правителства. След това 27 други парламента да го ратифицират, плюс ЕП да го одобри - практически невъзможно. Трето, ние нямаме никакъв аргумент да искаме това. Как да отиде Орешарски или външният министър и да иска предоговаряне, като всеки ще му се засмее - и Меркел, и Оланд, като ще му кажат защо да имате забрана, след като и в момента на цената на едно евро всеки може да си купи земя", заяви Атанас Семов.