Армията ни няма нужната техника да разчисти изцяло Челопечене
Армията ни няма нужната техника да разчисти изцяло Челопечене / Sofia Photo Agency, архив
Армията ни няма нужната техника да разчисти изцяло Челопечене
32088
Армията ни няма нужната техника да разчисти изцяло Челопечене
  • Армията ни няма нужната техника да разчисти изцяло Челопечене

Българската армия няма необходимите познания и техника, за да осъществи пълно разчистване на необезвредените боеприпаси в района на поделението в Челопечене. На 3 юли 2008 година там експлодираха военни складове, в които се съхраняваха около 2500 тона класически боеприпаси и около 20 тона тротил. Военните предупредиха, че има опасност след обилни дъждове невзривени снаряди да се окажат на повърхността на почвата и да застрашат живота на жителите в района. Все още не е решено как ще бъдат обезопасени боеприпасите, които се намират по-дълбоко от 30 сантиметра в земята, както и тези по дъното на река Лесновска.

В района на Челопечене се налага да бъдат осъществени 2 типа обезопасяване. Едното е повърхностно. При него се локализират и обезвреждат видимите на повърхността боеприпаси. При така нареченото дълбочинно прочистване се отстраняват боеприпаси, заровени по-дълбоко в земните недра. До този момент не е взето решение как точно ще се процедира с тях.

Един от ръководителите на операция „Горещо лято" подполковник Пламен Миланов заяви: „На този етап нямаме и опита в тази област, нямаме и добра техника, която да е надеждна, която да позволи на хората да работят във висока степен на безопасност. На този етап се въздържаме от това нещо. Министерството на отбраната работи по този въпрос и ще излезе с решение по някакъв начин да се почисти дълбочинно".


По непотвърдена информация се очаква помощ за дълбочинното почистване да дойде от американската армия. Следващата седмица повърхностното прочистване на Челопечене приключва. В рамките на операция „Горещо лято" са взривени близо 4 хиляди боеприпаса. Следващата седмица предстои и финална контролна проверка на прочистения район.