/ БГНЕС, архив
Ангелкова няма да предложи крайна забрана за преместваеми обекти на плажа
95221
Ангелкова няма да предложи крайна забрана за преместваеми обекти на плажа
  • Ангелкова няма да предложи крайна забрана за преместваеми обекти на плажа
Разнобой в правителството. Министърът на туризма Николина Ангелкова задочно се изправи срещу вицепремиера Валери Симеонов. Той поиска забрана на всякакви преместваеми обекти в курортите, тя пък отказа да внесе такива законодателни промени.
 
В началото на септември вицепремиерът Валери Симеонов обяви нова война – след тази срещу шума по курортите, този път срещу преместваемите обекти.
 
„Не само "Слънчев бряг", но и "Златни пясъци" и редица други курорти са се превърнали в едно уродливо подобие на нискобюджетни арабски пазари. Истината е, че всички тези преместваеми обекти се държат от фигури от подземния свят, които ги държат и не плащат нищо. Голямата част от тези преместваеми обекти нищо не плащат, абсолютно нищо не плащат, но за сметка на това са собственост на някакво Слънце, на някакъв Козел, на някакви такива хора”, каза Симеонов.

Валери Симеонов: "Златни пясъци" са уродливо подобие на ниско бюджетни арабски пазари

 Той поиска промени в Закона за Черноморското крайбрежие и в Закона за туризма, които да забранят всякакви преместваеми обекти. Днес след обсъждане с всички засегнати страни министърът на туризма Николина Ангелова заяви, че няма да внесе такива изменения. „Това са различни мнения по един и същ въпрос, нормално е да има различни мнения, важното е те да се обсъждат”, каза министър Ангелкова.
 
 Валери Симеонов: Китайска стена от бараки в Слънчев бряг

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев обясни, че са съгласни регулиране на обектите, но не и с премахването им. „Ще дадем път на сивия сектор, ако се стигне до такава забрана, защото това са услуги, търсени от туристите и вакуумът ще се запълни от преносно-разносна търговия, която е в сивия сектор, не спазва хигиенни норми и така нататък”, каза той.
 
Въпреки че Ангелкова отказа да внесе такива законадателни промени, съобразени с желанията на Валери Симеонов, това може да направи и някой депутат в парламента, където предстои да бъдат разглеждани.
БТА