„Колеги, работещи в Европейския парламент в комисии, които нямат нищо общо с бюджета, започнаха да го обсъждат. Липсваше ми качествен дебат по темата. Щастлив съм още, че колегите са ограничили своя анализ да представят 29 млрд. евро като нула.

Евролидерите с първи реакции след споразумението за бюджета на ЕС: Това е исторически момент

Това е прекрасно, можеше да ги представят като задължения, за да се наложи да внасяме пари в европейския бюджет и да помагаме на закъсали държави като Холандия и Франция. Слава богу, не са го казали”. Така в студиото на „Здравей, България” евродепутатът Андрей

Новаков коментира аргументите на опозицията за отпуснатите европейски средства за България. Обори твърденията, като определи европейския бюджет за страната ни като исторически, колосален и без аналог. 

„За да разберем парите повече ли са или не единственото релевантно сравнение е с това какво сме имали до момента. До момента сме имали по-малко. Да, има държави, които са получили повече - това е прекрасно.

Огромна част от държавите обаче са с орязан бюджет. На фона на това ние получаваме 10% повече”, коментира евродепутатът. Новаков обясни, че парите по оперативните програми и фондовете се отпускат срещу реформи и на база състоянието на икономиката.

„Затова България получава още повече пари, защото се счита от Европейската сметна палата, че се постигат резултати и затова страната ни се насърчава да продължава по този път.

След 5 дни преговори: Бюджетът на ЕС до 2027 г. ще е в размер на 1,824 трлн. евро

Щастлив съм, че се обвърза отпускането на средства с върховенството на закона. Това е нещо, което подкрепяме. Крайно време е да се скъса с този имидж и да се види, че няма от какво да се тревожим”, каза още Новаков.

Относно формулата за изчисления на средствата по спасителния план той каза, че в основата си тя залага на това колко е пострадала икономиката на отделната страна от кризата, колко хора са загубили работните си места и колко се е свил брутният вътрешен продукт.

Затова страни като Гърция и Словения, например, са получили повече от България. Евродепутатът каза още, че парите, които страната ни ще получи, са застрахователна полица за това, че България ще преодолее кризата. „Това са средства, които ще стигнат до реалната икономика - до всяка една фирма.  По един или друг начин през оперативните програми, които вече съществуват”, обясни Новаков.

Борисов след срещата за бюджета на ЕС: България ще получи близо 29 млрд. евро (ВИДЕО)

200-те милиона лева, които лично премиерът Борисов е издействал за Северозападна България Новаков каза, че са началото на това този край да бъде считан за най-бедния в Европейския съюз.

„Това са целенасочени инвестиции точно там в три области и колегите, които са си позволили да кажат, че това са нула ги призовавам да отидем заедно до Видин, Враца и Монтана”, добави той.

Новаков посочи, че разбира хората, които протестират у нас. „В голямата си част те имат разбираеми изисквания към нас и нашата работа е да ги чуем и да сме в непрестанен дебат.

Най-вероятно рокади ще има, както беше заявено. Малка група в този протест се опитва да придаде на целия много лошо лице”, заяви той.
nova.bg