/ thinkstock
Бюджетът на ЕС до 2027 г. ще бъде 1,824 трилиона евро, от които 750 милиарда евро ще бъдат насочени към икономическото възстановяване на ЕС след пандемията от Ковид-19, реши днес Европейският съвет. Преговорите на държавните и правителствените ръководители в Брюксел продължиха пет денонощия и те постигнаха пробив на първата си физическа среща в Брюксел от февруари насам. Постигнатото споразумение изисква одобрението на Европейския парламент и националните парламенти на 27-те страни от ЕС. Предвижда се средствата за възстановяване да бъдат осигурени чрез заем от капиталовите пазари, изтеглен от Европейската комисия. В документа със заключенията от срещата се посочва, че 390 милиарда евро ще бъдат осигурени като безвъзмездна помощ, а останалите 360 милиарда евро ще бъдат заеми. Изплащането на заемите ще продължи до 31 декември 2058 година. Ще бъдат въведени нови данъци за покриване на дълга, т. нар. "собствени ресурси" на ЕС.

След 5 дни преговори: Бюджетът на ЕС до 2027 г. ще е в размер на 1,824 трлн. евро

"Постигнахме го. Европа е силна, Европа е единна". Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след приключване на Европейския съвет и постигнатата договорка за бюджета и възстановителния план, предаде ДПА.

"Това е една добра сделка. Това е една силна сделка. И най-важното това е правилната сделка за Европа", заяви той след срещата на върха, продължила над четири дни.

"Това споразумение изпраща конкретен сигнал, че Европа е сила, която е способна да действа", добави Мишел, предаде Ройтерс. Той поясни, че споразумението касае много повече неща от парите, че то касае работници, семейства, техните работни места, тяхното здраве и тяхното благосъстояние.

"Вярвам, че това споразумение ще бъде възприето като повратен момент в пътя на Европа, но и че ще ни изстреля в бъдещето", добави той.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен пък заяви, че това е исторически момент за Европа и че е изтощена след преговорите, както са изтощени и всички европейски лидери, предаде ДПА.

Макрон
Gulliver/Getty Images

Днес е исторически ден за Европа, каза френският президент Еманюел Макрон в Туитър, след като беше обявено постигнатото споразумение за бюджета на ЕС за идните седем години и за големия план за икономическо възстановяване от коронавирусната криза. Договорката беше постигната след маратонски преговори, продължили в Брюксел от петък досега, предаде Франс прес.

Макрон призна, че сделката е последвала дълги и трудни преговори, по време на които е трябвало да бъдат направени отстъпки, за да се надделее над страните членки, чиито възражения са блокирали споразумението, предаде Ройтерс. Но тези отстъпки са били пропорционални и необходими, за да се договори един възстановителен план, който да е толкова голям, че да бъде ефективен, допълни Макрон.

"Няма такова нещо като перфектен свят, но ние постигнахме напредък", каза френският президент.

Той заяви, че ЕС фактически е удвоил своя бюджет за следващите седем години, посочва ТАСС. За сравнение бюджетът за периода 2014-2020 г. беше 959 милиарда евро, а този за идните седем години възлиза на 1,824 трилиона евро, припомня ТАСС. Като във втората сума се включва общия обем на утвърдения бюджет на ЕС за следващите седем години и на фонда за икономическо възстановяване, допълва агенцията.

Ангела Меркел
Gulliver/Getty Images

ЕС показа своята способност да действа заедно, да поема по необичайни пътища при необичайни обстоятелства и да постига компромиси. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след края на Европейския съвет по повод постигнатия компромис за големия възстановителен план и за идния европейски бюджет, предадоха световните агенции
Меркел подчерта, че сделката по големия план за възстановяване и съживяване на икономиката, пострадала от коронакризата, показва, че ЕС е способен да действа заедно дори и по време на най-големите си кризи, допълва Ройтерс.

"Това е важен сигнал отвъд пределите на Европа, че ЕС, дори и при вариращата обстановка в страните членки, е способен да предприеме действия", каза Меркел.

Канцлерката заяви, че е доволна от изхода от Европейския съвет.

Европейският съюз договори един амбициозен фонд за възстановяване след пандемията, който ще позволи на блока да се изправи със сила и ефективност срещу коронавирусната криза. Това заяви италианският премиер Джузепе Конте след срещата на върха на ЕС, приключила рано тази сутрин, предаде Ройтерс.

"Ние сме доволни от одобрението на амбициозния план за възстановяване, който ни позволява да посрещнем със сила и ефективност кризата", подчерта Конте. Той каза, че 28 процента или 209 милиарда евро от фонда на обща стойност 750 милиарда евро, договорен на срещата на върха, ще отидат за Италия, от които 81 милиарда евро ще са грантове, а 127 милиарда евро ще са заеми.

Педро Санчес, премиерът на другата тежко засегната от епидемията европейска страна - Испания, пък подчерта, че е постигнато едно велико споразумение за Европа, което той нарече един истински "план Маршал", предаде Франс прес.

Холандският премиер Марк Рюте
БГНЕС, архив

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че отношенията му с другите лидери от ЕС остават силни въпреки дните на трудни преговори по фонда за възстановяване на европейските икономики след коронакризата, предаде Ройтерс.

"Ние сме професионалисти, можем да понесем няколко удара", каза Рюте пред медии след обявяването на сделката.

"Доволен съм от това споразумение, не виждам в него нещо разочароващо", отбеляза той.

Нидерландският премиер подчерта все пак, че ЕС не е трансферен съюз, тъй като възстановителният фонд е нещо еднократно.

Борисов

Борисов след срещата за бюджета на ЕС: България ще получи близо 29 млрд. евро (ВИДЕО)

От бюджета на ЕС до 2027 г., договорен след петдневно заседание на Европейския съвет, България може да очаква 29 милиарда евро. Това съобщи премиерът Бойко Борисов във Фейсбук след края на срещата в Брюксел.

Той уточни, че България е от малкото страни, които ще получат с близо милиард евро повече спрямо сегашния европейски бюджет. Това е при положение, че новият бюджет е с 62 милиарда евро по-малък от сегашния заради оттеглянето на Великобритания от ЕС, поясни премиерът. За това заслужавам да ми се иска оставката, коментира той.

Не само се запазват средствата по селскостопанската и по кохезионната политика, което беше нашата "червена линия". За кохезионната политика са заложени девет милиарда евро, с 800 милиона евро повече от досегашния бюджет. Това е важно за постигането на основните ни цели - конкурентоспособност, икономически растеж, заетост, посочи Борисов.

Най-голямата битка, за която няколко пъти си разваляхме отношенията - за първи път за България са предвидени допълнителни целеви средства, 200 милиона евро, за слаборазвитите региони - Севера и Северозапада, отбеляза той. Премиерът съобщи, че за мерките за опазване на околната среда и чиста икономика за страната ни са предвидени половин милиард евро, а за миграция и сигурност - 200 милиона евро. България ще може да разчита на 7,7 милиарда евро безвъзмездни средства за икономическо възстановяване.
БТА