От възможността да гласуват с преференция са се възползвали 820 983 избиратели в страната или 38,03%, показва анализ на Института за развитие на публичната среда. 

Данните са на база на окончателните резултати, публикувани от Централната избирателна комисия (ЦИК) и са анализирани от Институт за развитие на публичната среда.

В най-голяма степен възможността да пренареждат листите са използвали гласуващите за ГЕРБ-СДС. Почти половината от тях (48,98%) са изразили предпочитание за конкретни кандидати в листите на коалицията.

Депутатите от 49-ото Народно събрание положиха клетва (ОБЗОР)

В последните години първото място редовно се заемаше от симпатизантите на „Демократична България, след обединението с „Продължаваме Промяната“ обаче, гласуващите за коалицията и с преференция за конкретен кандидат стават 38.71 %, отбелязват от Института за развитие на публичната среда. 

Данните показват още, че в най-голяма степен преференциалното гласуване е използвано в район Благоевград – 56,56% от избирателите на шестте партии, влизащи в 49-ото Народно събрание (НС), са се възползвали от преференцията. Следват Враца – 47,88% и Варна – 47,14% (където третата в листата на ГЕРБ-СДС Славена Точева събра повече от 10 хил. преференции). 

Най-рядко преференцията е използвана от избирателите в районите Кърджали – 9,2%, Силистра – 25%, Търговище – 26,9% и Разград – 29,7%. И докато в Кърджали спрямо миналите избори, употребилите преференция намаляват, в останалите три района има увеличение спрямо октомври 2022 г.

От Института за развитие на публичната среда посочват, че традиционно това са и четирите области, в които гласуващите в най-голяма степен харесват подредбата, предложена от партийните централи. На тези избори в тези райони победител е ДПС, а избирателите на Движението в най-малка степен използват преференцията от нейното въвеждане досега.

Бариерата от 7% беше премината от 112 кандидати на партиите и коалициите, които получиха представителство в НС, като в този брой не са включени водачите на листи в отделните райони.

Най-много кандидати, преминали 7% има в листите на коалиция ГЕРБ-СДС – 43. Това е с девет повече в сравнение с изборите от миналата година. Следва коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ с 22, ДПС и БСП с по 21 души. Партия „Възраждане“ има 1 кандидат, който е събрал 7% или повече преференциални гласове. В „Има такъв народ“ има четирима такива кандидати.

Експерти: Какви са причините за големия избор „не подкрепям никого“

Листата на ГЕРБ-СДС в район Благоевград петима от кандидатите преминават бариерата от 7% от гласовете, а преференциално за ГЕРБ-СДС са гласували 78,17% от нейните симпатизанти в района. От Института за развитие на публичната среда отбелязват, че това е район, в който обичайно голям преференциален вот получава поставяният на последно място в партийната листа Стефан Апостолов. На изборите преди две години (4 април 2021 г.) той успя да измести водача на листата. 

На тези избори в нито един район няма изместване на водачи на партийните листи, което ясно показва как „служебните” преференции изпълняват ролята си в защита на партийните лидери и фаворити на политическите формации, смятат от Институт за развитие на публичната среда. 
Таня Тодорова/БТА