Средногодишната инфлация в България ще достигне до 11,9%, гласи прогнозата на чиято база са направени изчисленията за актуализацията на бюджета от 1 юли. Проектозаконът е публикуван на сайта на Министерството на финансите. В него се посочва, че инфлацията идва основно по линия на храните и енергоносителите,  а основните рискове по прогнозата се диктуват от развоя на конфликта в Украйна.

Всеки пенсионер ще има минимум 10% увеличение на пенсията от 1 юли

Заложен е и нов лимит на държавния дълг, който се повишава до 10,3 милиарда лева. В момента тавана е 7,3 млрд, което означава, че правителството си дава възможност на теглене на още 3 млрд. лева.

Предвижда се общо приходите да бъдат 58.9 млрд. лв. (1.65 млрд. лв. повече), а разходите да достигнат 65 млрд. лв. (малко над 43% от БВП на страната). Те нарастват с 2 млрд. лв. заради антикризисните мерки.

В мотивите към актуализация на Бюджет 2022 е направена и детайлна разбивка на ефекта от антикризисните мерки, свързани с намаляването на ДДС.

ГЕРБ: Мерките на кабинета ще похарчат публичното финансиране и ще напомпат инфлацията

Нетният ефект от промяната в макрорамката и ефектите от антикризисните мерки е увеличение на данъчни приходи от ДДС за 2022 г. в размер на 480,0 млн. лв.

При изготвяне на прогнозата за приходите от ДДС за 2022 г. са отчетени ефектите от следните антикризисни мерки:
  •  въвеждане на намалена ставка на ДДС в размер на 9% за доставки на централно отопление от 01.07.2022 г.
 
  • въвеждане на намалена ставка на ДДС в размер на 9% за доставки на природен газ от 01.07.2022 г.;
 
  • въвеждане на нулева ставка на ДДС за доставка на хляб от 01.07.2022 г.;
 
  • освобождаване от акциз на електрическата енергия и природния газ, включително втечнен нефтен газ (LPG), което има отрицателен ефект и върху приходите от ДДС;
 
  • увеличаване на акциза за цигари, тютюн за пушене, пури и пурети, нагреваеми тютюневи изделия и наргилета и въвеждане на акциз върху
течностите в електронните цигари;
  • прилагане на стандартната ставка от 20 % за ДДС за консумацията на бира и вино от ресторантьорски и кетъринг услуги от 01.07.2022 г.;
 
  • разширяване обхвата на РМС 592/2018 г. за условията и реда за разплащанията на разпоредители с бюджетни средства по договори от  01.07.2022 г.
Актуализацията на макрорамката се очаква да бъде внесена още тази седмица в Народното събрание, прогнозира преди дни вицепремиерът Асен Василев.

Във вторник ще има извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще бъдат разгледани на Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.; проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г.; проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година.