/ БГНЕС, архив
Според актьора шансът да получи пенсия, докато е жив, е като да спечели шестица от тотото
Актьорът Филип Трифонов писа до Рашидов: Ще получи ли пенсия приживе?
96868
Актьорът Филип Трифонов писа до Рашидов: Ще получи ли пенсия приживе?
  • Актьорът Филип Трифонов писа до Рашидов: Ще получи ли пенсия приживе?
Единственият жив български актьор с два наградени черно-бели филма Филип Трифонов попита бившия министър на културата Вежди Рашидов дали може да се надява да получи от държавата персонална пенсия приживе.
 
В писмо до Рашидов в качеството му на председател на парламентарната комисия по култура, актьорът от "Момчето си отива" сравнява вероятността да бъде одобрен за такава пенсия с тази да спечели шестица от тотото. Трифонов се обръща към Рашидов с молба за съдействие и обещава, че дотогава ще продължи да си помага с печелившата според него тото комбинация 1, 2, 3, 4, 5, 6.
 
Пред Дарик Вежди Рашидов обясни, че комисията към Министерството на културата, която разглежда предложенията за отпускане на пожизнени държавни награди, заседава два пъти в годината, и се ангажира да помоли министерството да разгледа предложение за пенсия на Филип Трифонов на следваща сесия.

През 2017 г. на официална церемония министърът на културата Боил Банов връчи годишните награди по случай 24 май. Сред получилите отличие се нареди и актьорът Филип Трифонов.
БГНЕС, архив

 
В писмото си до Вежди Рашидов 70-годишният актьор говори за теория на вероятностите, която му дава шанс да спечели шестица от тотото, както и за теория на конспирацията, според която ще бъде отхвърлен от комисията, определяща кой да получи пожизнена персонална пенсия за заслуги към обществото.
 
Филип Трифонов нарича комисията "тайнствена и съставена от комисионери", ръководени от цивилен театрал, които нито броят приходи от филми като "Момчето си отива" и "Оркестър без име", нито отчитат наградите към тях. "Въпросът, който ме вълнува, не е има ли нужда от подобни псевдо-комисии, а имам ли право като артист "без псевдоним", да се надявам на персонална пенсия приживе", пита Филип Трифонов и допълва: "И ако "да", Ви моля за съдействие!"

БГНЕС, архив


Потърсен за коментар бившият министър на културата Вежди Рашидов обясни, че може да съдейства единствено с молба до министерството да бъде разгледано предложение за отпускане на такава пенсия на актьора Филип Трифонов. "Филип се чувства леко засегнат. Има орган, ще го разгледаме. Аз го обичам и го уважавам. Но кандидати много, не знам причините", заяви Рашидов.
 
Писмото на големия български актьор завършва с думите: "С уважение, Филип Трифонов, луд за пенсия".