АФКОС започва административни разследвания от 1 юли
АФКОС започва административни разследвания от 1 юли / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
АФКОС започва административни разследвания от 1 юли
54109
АФКОС започва административни разследвания от 1 юли
  • АФКОС започва административни разследвания от 1 юли

Административни разследвания за измами с еврофондовете вече ще се извършват и от българска страна, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Експертите от Дирекцията за борба с престъпления с евросредства към МВР АФКОС ще имат право да проверяват за финансови злоупотреби на фирми и организации от 1 юли.

По думите на Цветанов досега АФКОС е участвала в проверки съвместно с колегите си от Европейската агенция за борба с измамите - ОЛАФ, защото е имало законови пречки сама да извършва подобни разследвания.

Близо 900 000 лв. ще бъдат похарчени, за да се повиши ефективността на дирекция АФКОС. Парите ще бъдат оползотворени за закупуване на техника, както и за създаването на интернет-страница, на която ще могат да се подават сигнали за нарушения. Проектът е финансиран по Оперативна програма "Техническа помощ" и има за цел да подобри работата и взаимодействието на всички структури в страната, работещи по фондове на ЕС, обясни вътрешният министър Цветан Цветанов: „За първи път българското звено, което е основна точка за контакт с ОЛАФ, ще има възможност да прави административни разследвания и това вече е завършено със съответната законодателна промяна, която вече беше приета в българския парламент. АФКОС вече има изградения капацитет, има необходимото доверие, с което се ползва пред ОЛАФ и така те ще могат да осъществяват административни разследвания както по инициатива на ОЛАФ, а така също и да се самосезират".

25 експерти работят към момента в АФКОС, обясни директорът на звеното Соня Клисарска. 90% от случаите, с които се занимава службата до момента, са за нарушения с обществени поръчки.

АФКОС започва административни разследвания от 1 юли
netinfo