8-годишен победи премиера Борисов в партия шах
8-годишен победи премиера Борисов в партия шах / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
8-годишен победи премиера Борисов в партия шах
56495
8-годишен победи премиера Борисов в партия шах
  • 8-годишен победи премиера Борисов в партия шах

Осемгодишният шахматист и европейски шампион по шах за деца Цветан Стоянов победи последователно премиера Бойко Борисов и образователния министър Сергей Игнатов в шахматен двубой, който се проведе в сградата на Министерския съвет. Срещата беше символична и имаше за цел да покаже, че вратите на държавата са отворени за млади български таланти.

Премиерът Борисов е бил победен само за 7 минути, обяви треньорът на Цветан Живко Жеков. От сдружение „Азбукари”, които са инициатори на срещата, съобщиха, че са предложили въвеждането на шаха като задължителен или свободно избираем предмет в училище.

Новият Веселин Топалов, както наричат осемгодишния Цецко, победи двамата си съперници Бойко Борисов и Сергей Игнатов за 15 минути. В какво е сбъркал премиерът Борисов, разказаха Цецко и неговият треньор Живко Жеков.

„Направи груба грешка. Отдалечи един офицер от особствената си армия, при което Цецко умело успя да го плени и получи материално предимство, след което усилието на премиера да изостри играта, да създаде неясноти в нея, с които да го обърка, той хладнокръвно реализира. Чест е за всеки да се срещне с едно толкова талантливо дете”, обясниха малкият шахматист и треньорът му.

Въпреки загубата, която претърпял и образователният министър Сергей Игнатов, той е подкрепил предложението за въвеждане на шаха като задължително или свободно избираем предмет в училище. За тази идея разказа Цвета Кирилова, от сдружение „Азбукари”.

„Ние съвместно с представители на федерацията по шах ще направим всичко възможно шахът да стане задължителен или свободно избираем предмет в образователната програма на България. Знаем, че шахът развива изключително много интелекта на децата, така че това ще е само в техен плюс”, обясни тя. Предстоят разговори във връзка с направеното предложение.