600 000 лева източени от трамвайния завод в София
600 000 лева източени от трамвайния завод в София / netinfo

Съвместна проверка на дейността на общинското предприятие за трамваи „Трамкар" извършват комисия от общината и екип от прокуратурата по заповед на столичния кмет Бойко Борисов. Това съобщи за Дарик началникът на Столичния инспекторат Гален Ганчев.

Градският прокурор Николай Кокинов съобщи, че днес е образувано досъдебно производство. Управителят на „Трамкар" Христоско Вретенаров е разпитан от прокурор.

От своя страна Гален Ганчев допълни, че към момента е установено източване на над 600 000 лв, като тази сума може да надхвърли 1 млн. лв. Срокът за приключване на проверката е края на януари. По информация на Дарик проверката е по сигнал на вътрешни хора в завода за непрозрачни сделки и съмнително изразходване на средства.

Заместник-кметът по транспорт Велизар Стоилов коментира пред Дарик радио, че ако се докажат злоупотреби в Трамкар директорът Христоско Вретенаров ще трябва да понесе отговорността си. Стоилов допълни, че в дружеството отдавна са наблюдавани затруднения и освен това предстои приватизация. Той отхвърли вероятността проверката да е на политическа основа, въпреки че управителят на дружеството е член на СДС.