500 евакуирани заради обгазяване със серен диоксид в Пловдив
500 евакуирани заради обгазяване със серен диоксид в Пловдив / БГНЕС
500 души от пловдивския квартал “Гаганица” бяха евакуирани тази нощ заради обгазяване на региона със серен диоксид. Опасното вещество е изтекло от цистерна на фирма „Диоксид” ООД, паркирана в двора на бившата „Мототехника”.

„Жителите на 100 къщи бяха евакуирани, след като замерванията установиха завишения на концентрацията на серен диоксид няколко пъти над нормата”, обясни кметът Славчо Атанасов. Част от хората са заминали при роднини, а останалите са били настанени в спешно разкрит пункт в ДКЦ – 3, където са останали до 4 часа сутринта.

Собственик на цистерната е Петър Манчев. Първоначалните данни от разследването сочат, че той е използвал отдавна двора на бившата “Мототехника” като незаконно депо, където са зареждани бутилки със серен диоксид, научи Дарик радио.

Автомобилът с опасния товар е изведен от града и е под охрана извън Пловдив. Образувано е дознание по чл. 352 от НК за замърсяване на въздуха и по чл. 324 за незаконно упражняване на дейност без съответните разрешителни. Фирмата е работила в нарушение на нормативни изисквания за техническа безопасност, съобщиха за Дарик радио от прокуратурата.

Сигнал за обгазяване е подаден снощи в 21.35 часа в Трето РПУ от служители на Гражданска защита, които са отчели висока концентрация във въздуха на въглероден или серен диоксид. Районът е бил отцепен в периметър от около 600 метра.

На място на обгазяването в район "Северен" са били кметът Славчо Атанасов, окръжният прокурор Андрей Атанасов, ръководството на регионалната екоинспекция. Евакуацията е осъществена от екипи на Гражданска защита, подпомагани от полиция и огнеборци. Полицаи от Трето РПУ са охранявали цяла нощ къщите на евакуираните семейства, за да се предотвратят мародерски набези.

Сред населението на квартала няма пострадали. Симптомите при натравяне със серен диоксид са задух, кашлица и болка в очите, обясниха лекари. В по-тежки случаи е възможно развитието на токсичен белодробен оток, токсична сомнолентност и дори кома. 

Други новини от Пловдив