3000 са си купили стаж за пенсия от началото на годината
3000 са си купили стаж за пенсия от началото на годината / netinfo

Евентуално намаляване на възрастта или стажа при пенсиониране може да дестабилизира осигурителната система на страната. Причината е непредвиденият годишен разход на НОИ за новите пенсионери, който е в размер на 78 млн. лева. Това е един от изводите в социологическо проучване за нагласите при пенсиониране, поръчано от осигурителния институт.

Първото подобно проучване за обществените нагласи от началото на пенсионната реформа бе представено пред медиите в Боровец. Според авторите на изследването, анкетираните 2000 българи на възраст между 50 и 65 години, подкрепят идеята за ранно пенсиониране. В същото време обаче 2/3 от тях заявяват че ще работят и след пенсия.

Ако бъде позволено ранно пенсиониране, каквито идеи се обсъждат, младите пенсионери ще получават пари както от държавата, така и от своите работодатели в сивия сектор. Това ще подхранва дъмпинга на пазара на труда и ще ощетява държавния бюджет, обясниха от НОИ.

В момента 40 000 българи имат достатъчно трудов стаж, за да се пенсионират, но не са достигнали нужната възраст. Ако те бъдат пенсионирани, това ще доведе до 1 млрд. лева негативен финансов ефект за НОИ, обясни управителят на НОИ Йордан Христосков.

Друг сериозен проблем за хората пред пенсия след възрастта е осигурителният стаж, обявиха авторите на социологическото изследване. Масово българите искат да си купят стаж за пенсия, но това не е по финансовите им възможности.

От началото на годината досега 3000 души са се възползвали от тази възможност като постъпленията за НОИ са в размер на 15 млн. лева. Обсъжда се вариант срокът за изплащане на закупения допълнителен стаж да се увеличи на 10 г., обявиха от осигурителния институт.