27 октомври ще бъде неучебен ден в Габрово
27 октомври ще бъде неучебен ден в Габрово / снимка: БГНЕС

Общината е въвела временни ограничения и забрани, свързани с обявеното днес бедствено положение заради тежката зимна обстановка в региона. Понеделник, 27 октомври, ще бъде неучебен ден за габровските ученици. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността.

Забранява се както движението на неподготвени за зимната обстановка автомобили, така и паркирането на колите около съдовете за смет. От общината препоръчват на водачите на лични автомобили да не излизат с тях навън без спешна необходимост. Същата препоръка важи и за гражданите пешеходци, тъй като тежкият мокър сняг чупи клони и поваля дървета.

Администрацията е ангажирала допълнителни сили, средства и екипи за извършване на неотложните аварийни дейности. Бедственото положение в община Габрово е било обявено на основание на Закона за защита при бедствия и е станало заради създалата се тежка обстановка, породена от обилен и интензивен снеговалеж с висока плътност, придружен със силен вятър във високите планински части, посочиха от администрацията.

В района има затрупани и блокирани от преспи участъци от общинската пътна мрежа, по които автомобилите е невъзможно да се движат. Общинският транспорт по направленията Габрово - Севлиево и Габрово - Дряново - Велико Търново е спрян.

Преустановено е и движение на влакове на територията на общината. На гара Съботковци има блокирани 45 души, от които 20 ученици, а десетки автомобили с неподходящи за сезона гуми за затънали в снега. Без ток са 60 села и 5 габровски квартала, а проходът Шипка е затворен.