21 деца одобрени за лечение на заседание на Обществения съвет на Фонда
21 деца одобрени за лечение на заседание на Обществения съвет на Фонда / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От 26 разгледани заявления на деца на последното заседание на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, 21 от малчуганите са одобрение за лечение, съобщават от Здравното министерство. Независимо, че заседанието е било обявено като извънредно, по време на него не са дискутирани никакви проблеми, свързани със забавянето на документите на болни деца, съобщи пред Дарик Красимира Величкова от съвета.

Три деца ще заминат за първи път за лечение в чужбина със средства от Фонда, като едното от тях е одобрено за извършване на бъбречна трансплантация. Пет от малчуганите са одобрени за продължаване на лечението в чужбина, а 11 деца ще бъдат лекувани в България.

Две деца за лечение в чужбина не са били одобрени за финансиране от Фонда. При едното причината е поради възможност то да бъде лекувано у нас, а при другото - тъй като заявеното подпомагане не попадало в обхвата на дейността на институцията.

Резултатите от текущите проверки във Фонда ще станат ясни на 1 февруари. Фондът се проверява от Одита към министерството, като паралелно с проверката е назначена и работна група, която да предложи промени в правилника и методологията за работата на институцията.