/ ThinkStock/Getty Images
10 хиляди преписки за получаване на българско гражданство са забавени в Държавната агенция за българите в чужбина, съобщи временно изпълняващият длъжността председател на агенцията Димитър Владимиров. Като причина той посочи нарастващият брой желаещи да получат българско гражданство и недостатъчният кадрови ресурс на агенцията. От началото на годината са издадени 6700 удостоверения за български произход, но са постъпили и нови 600 заявления.
 
С приоритет се разглеждат преписките на студенти, които учат в България и на наетите по трудови договори граждани, претендиращи за български произход, уточни Димитър Владимиров. В момента в Държавната агенция за българите в чужбина се обработват преписките, получени през април миналата година. Новопостъпилите заявления ще се разглеждат след това.

Още три месеца ще работи комисията, проучваща злоупотребите с българско гражданство
 
Забавянето в обработката на заявленията за български произход се дължи на ограничения кадрови ресурс на агенцията, каза още Владимиров:
 
„Имаме голямо забавяне и необработени преписки от миналата година. Може би около 10 000. Ние ги обработваме според датата на приемане на заявлението. Така че ние в момента обработваме преписки от 2018 г. В различните години е имало различен брой, който сме приемали. Например, за 2016 г. е рекордният брой приети заявления - 22 400. Тогава издадохме около 30 000 удостоверения. Но във връзка с това, че всяка година броят нараства, все повече се увеличава и времето, за което ние можем да ги обработваме“.
 
Забавянето в обработката на заявленията за български произход се дължи на ограничения кадрови ресурс на агенцията, уточни Владимиров.
 
Тя е едва 25 човека заедно с ръководството. Функциите на агенцията са изключително много във връзка с основната дейност, която е работа с българските организации зад граница. Тази дейност - удостоверяването - е една странична, която е пришита към агенцията през 2010 г. със закона за българското гражданство. Тя през годините се е превърнала в основна, тъй като заявителите са адски много и трябва да бъдат обслужени“, допълни той.

Петър Харалампиев излиза от ареста срещу гаранция от 100 000 лв.
 
Временно изпълняващият длъжността председател на Държавната агенция за българите в чужбина представи днес пред парламентарната комисия за българите в чужбина информация за актуалното състояние на агенцията.

В края на октомври 2018 г. бившият шеф на агенцията Петър Харалампиев бе арестуван след разследване на корупционна схема за незаконно издаване на удостоверения за българско гражданство. Тогава при спецакция бяха задържани над 20 души. На 11 юни 2019 г. Апелативният специализиран съд измени мярката за неотклонение на Харалампиев от „задържане под стража“ към „парична гаранция“ в размер на 100 000 лв.