Един от приоритетите на новата Европейска програма за иновации е обучението на млади таланти. Планът е до 3 години да бъдат обучени 1 милион таланти в сферата на дълбоките технологии, като те работят във всяка държава и всеки регион на ЕС. Това каза еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел във видеообръщение към участниците в откриването на Дълбоко технологичен иновационен порт в Икономическия университет във Варна.

Сред гостите бяха министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, министърът на туризма Илин Димитров, областният управител Марио Смърков, кметът Иван Портних, ректори на университети от крайморския град, представители на бизнеса, на браншови организации.

Новата европейска програма се съсредоточава върху дълбоките иновации - такива, които се стремят да дадат отговор на най-големите предизвикателства, пред които сме изправени като общество, посочи Габриел. Според нея избраните области за фокус на Варненския порт са съобразени изцяло с европейските приоритети – логистика, транспорт, творчески и културни центрове.

Много важно е за дейността на дълбоките технологични долини и портове да има силна комуникационна кампания, каза еврокомисарят. Според нея те трябва не само да насърчават иновациите, но и да гарантират, че постигнатите успехи са добре разпространени и известни на световната сцена. Това е и най-добрият начин инвеститорите и основателите на стартиращите предприятия да изберат да дойдат във Варна, за да реализират своите идеи, посочи Габриел.

Основната цел е да превърнем Европа в лидер на четвъртата вълна от иновации, посочи еврокомисарят. По думите й цифровата революция, която бе третата вълна, достига своя връх. Сега Европа трябва да е готова за вълната на дълбоките технологии, която е съсредоточена върху предизвикателства, по които цифровите стартиращи предприятия все още не са имали роля - в отрасли като транспорт, селско стопанство, строителство, промишленост, каза Габриел.

Тя припомни, че новата европейска програма обхваща 5 инициативи. Сред тях е разработването на експериментални живи лаборатории за създаване на подходящи условия за дълбоки технологии, като целта е броят им да достигне 100.

Габриел каза още, че на 23 ноември в Мюнхен предстои среща на високо равнище, на която Варненският порт ще се присъедини към още 7 дълбоко технологични долини от Европа, за да сформират алианса "Начало на бъдещето".
БТА