Комисарят по регионалните политики на ЕС не очаква финансови санкции за България
Комисарят по регионалните политики на ЕС не очаква финансови санкции за България / netinfo
Комисарят по регионалните политики на Европейския Съюз не очаква финансови санкции да бъдат наложени на България. “Няма причини финансовата помощ за България да бъде намалена или забавена”.

Това каза комисар Данута Хюбнер, отговаряща за Регионалните политики на Европейския Съюз и прилагането им в страните – членки.

Това поставя под сериозно съмнение очакванията за евентуално активизиране на финансови санкции срещу България, съдържащи се в Мониторинговия Доклад за страната, предстоящ да бъде изнесен по- късно този месец.

Отделът по регионални политики към Европейската комисия не взима пряко участие в изготвянето на този документ, но мнението на Комисаря по регионални политики има решаващо значение за оценката на работата на страните по усвояване и управление на финансовата помощ.

Един ден преди визитата на комисар Хюбнер в България стана ясно, че българското правителство всъщност се е справило твърде успешно с подготвителната работа по усвояване на структурните фондове.

Комисията очаква в края на годината, може би след Септември, да започне превеждането на авансови средства по отделните оперативни програми. Комисар Хюбнер подчерта, че Комисията няма да изчаква всички програми да бъдат одобрени. Ще започне финансираането на тези, чиито системи на прилагане са съгласувани успешно.

Специализирана мисия на Европейската комисия ще бъде установена в България с цел да наблюдава изпълнението на политиките по усвояване на финансовата помощ.

От страна на България до една година след стартирането на финасирането ще бъде излъчена независима организация, която да предоставя независима оценка на системата за прилагане на приетите от Европейския съюз политики на подпомагане.

“Ние сме заинтересувани България да се равива бързо, подчерта Комисар Хюбнер. Ние обаче не търсим да видим просто проекти, ние очкваме средствата на европейските данъкоплатци да бъдат вложени в проекти от високо качество, осигуряващи стъбилно развитие и водещи до повишаване на стандарта на живот на българските граждани.”