Животновъдите искат земята за пасища да се ползва само от тях
Животновъдите искат земята за пасища да се ползва само от тях / снимка: БГНЕС
Животновъдите искат земята за пасища да се ползва само от тях
78235
Животновъдите искат земята за пасища да се ползва само от тях
  • Животновъдите искат земята за пасища да се ползва само от тях

Животновъди настояват за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Причината, според фермерите - в закона е оставена голяма врата за злоупотреба от нереални ползватели, без животни, които заграбват земите само за подпомагане, без да подобряват ландшафта и спазват кръстосаното съответствие. Това се случва чрез новата възможност всички да могат да ползват пасища и мери, но като ги сменят с думата „постоянно затревени площи" или „ливади". От Националния съюз на говедовъдите в България това да се промени. Животновъдите имат нужда от пасищата и се надяват този проект да бъде приет с направените от тях предложения, обясниха още фермерите.

Един животновъд миналата година е имал правно основание на 200 декара. Той е участвал в споразумение и му е окрупнена земята. Той е наторявал тази земя с оборска тор, тъй като е задължен по евродиректива, а една голяма част от нея през годините се редува и почиваща, каза председателят на Националния съюз на говедовъдите Димитър Зоров. „С новото разпределение тази площ я разпределят на някой друг. Е, може ли той да е вложил по сто лева на декар за екологични норми и после някой друг да се облагодетелства. Това е ненормално, при положение че този човек продългава да притежава реципрочните правни основания", допълни той.

„Ние пак остава излъгани", каза от своя страна земеделският производител Атанас Къцов от Съединение. Животновъдите ще искат среща с премиера Бойко Борисов, тъй като от две години „ги лъгали", че мерите, пасищата и ливади ще бъдат само за животновъдите и друг няма да ги ползва, каза той. „В последния момент ето на, пак извъртяха нещата, пак ни ни турнаха динена кора, пак ни подхлъзнаха и ние пак плачем с крокодилски сълзи. Не, не плачем, ние просто си отиваме", каза той.