Женски отпор срещу пенсионната реформа на Калфин
Женски отпор срещу пенсионната реформа на Калфин / снимка: БГНЕС

БСП внасят предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, с който се намаля възрастта за пенсиониране за жените. Идеята е да не се изравнява възрастта за жени и мъже при пенсиониране. От БСП предлагат жените да спират работа на 62 години.

Борисов: Реформите не са на ГЕРБ или РБ, а на целия кабинет

Идеята за изравняване на възрастта и стажа за пенсия е несправедлива и поставя в неблагоприятна ситуация българските жени, изрази позицията на социалистите Мая Манолова.

Калфин очаква катастрофа с пенсиите при запазване на сегашния модел

„Ситуацията в България е в ущърб на жените, работещи в отрасли с по-ниско заплащане. С 14 процента е по-ниско заплащането на жените спрямо мъжете в България - получават по-ниско възнаграждение при равнопоставен труд. И е много по-трудно да постигнат и при днешните условия изискуемите стаж и възраст, за да могат да се пенсионират", каза Манолова.

Пенсиите изостават все повече от заплатите

Според левицата възрастта за пенсия - 65 години, която се поставя от управляващото мнозинство, ще доведе до това, че хиляди българки изобщо няма да се пенсионират. И днес ситуацията на пазара на труда у нас е в ущърб на жените, каза Манолова.

На първо четене: реформата „Калфин" мина успешно в НС

„Знаете, че всеки работодател по възможност търси жена до 30 години, която да има минимум пет години стаж, която е отгледала две деца, която да гарантира, че няма да отсъства от работа, което е невъзможно. Жените пък над 50 години изобщо стават неконкурентни на трудовия пазар", коментира депутатката от опозицията. Изискването за 65 години възраст за пенсия и 40 години стаж е абсолютно непосилно за жените, категорични са от опозицията.