Калфин очаква катастрофа с пенсиите при запазване на сегашния модел
Калфин очаква катастрофа с пенсиите при запазване на сегашния модел / снимка: БГНЕС

Народното събрание разглежда на първо четене седем законопроекта за промени в Кодекса за социалното осигуряване. Основният от тях е предложеният от Министерски съвет законопроект, изготвен от Ивайло Калфин и екипа му, който е резултат от няколко месеца обсъждания със социалните партньори и експерти.

"В момента бюджетът на НОИ е 9,6 млрд. лева, а допълнително има частни пенсионни фондове. Ресурсът е голям, а ефектът изключително малък. Ако се запази тази тенденция, като се има предвид демографската тенденция, след 10 години можем да очакваме още по-тежки резултати, още по-голяма зависимост от бюджета и обезсмисляне на солидарния стълб", каза при представянето на своя законопроект Ивайло Калфин.

По думите му българското население застарява, а след години ще има много по-малко хора, които произвеждат брутен вътрешен продукт.

"Запазването на сегашната система гарантира катастрофа с пенсиите в бъдеще", категоричен бе той. „Промените може би не са приятни за избиратели и по една или друга причина - въпреки очевидните проблеми, политиците отказват да взимат решение и година за година, вече 15 години, се предприемат временни мерки", посочи Калфин.

Той добави, че законопроектът бил резултат от много разговори и консултации, още от ноември 2014 година:

"Уникално е, че влизаме в парламента с подкрепа на синдикатите и работодателите. Те проявиха отговорност и този пакет е подкрепен максимално. Много малко са трудните важни законопроекти, които по този начин влизат в парламента и това би трябвало да е знак към народните представители".

Пенсионната реформа на Ивайло Калфин предвижда плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 г. за масовата трета категория труд. Предвижда се стажът за пенсиониране също да се увеличава с по 2 месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.

Източник: БГНЕС