Заради „син език” очакват недостиг на овце за Курбан Байрям в Смолян
Заради „син език” очакват недостиг на овце за Курбан Байрям в Смолян / снимка: DarikNews, архив

По данни на Областната дирекция по безопасност на храните, броят на мъртвите овце от "син език" в област Смолян достигна 860. Според ветеринарите това е пикът на разпространение на заразата, като в следващите седмици се очаква спад на заболяваемостта и смъртността сред стадата. Заради появата на болестта се наблюдава ограничение на продажбите на животни за курбани и чевермета.

По изчисления на Районното мюфтийство в Смолян около 7 - 10 000 животни ще бъдат необходими за посрещане на Курбан Байрям в началото на октомври. Трудно се намират обаче през последните седмици животни за чеверме и курбан, твърдят майстори.

Цената на чевермето в заведенията засега остава непроменена - 25 лв. за кг, но не е изключено и поскъпване в бъдеще, коментира Манол Пелтеков, чевермеджия. Около 5-6 лв. за кг живо тегло вървят сделките с продажба на животни.

Възможно е обаче и увеличение на цената заради повишеното търсене за Курбан Байрям и липсата на животни. Както винаги обаче родопчани са много находчиви. Някои мюсюлмански семейства смятат да си поделят животното и да направят общ курбан.

Други новини от Пловдив