Задължително: Една област - една цена на водата
Задължително: Една област - една цена на водата / БГНЕС архив
Задължително: Една област - една цена на водата
87188
Задължително: Една област - една цена на водата
Задължително: Една област - една цена на водата
  • Задължително: Една област - една цена на водата
  • Задължително: Една област - една цена на водата

Окрупняването на ВиК операторите няма да се отрази на цената на водата, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

По думите й с новите законови промени вече е задължително цената на водата във всички населени места в една област да е еднаква. Това обаче не винаги означава повишаване на сметката.

Дори вече има примери как след обединяването на операторите водата е поевтиняла в някои населени места. Все още обаче има няколко общини, които отказват да се присъединят към единните областни ВиК дружества и това спира инвестиционния процес.
„Това е защото малките общински компании се притесняват от поскъпване на цената на водата", коментира министър Лиляна Павлова.

Законови промени обособяват структура в ДКЕВР за водния сектор

За да се изпълнят мерките от водната реформа, е необходимо всички ВиК оператори в една област да се обединят в единно дружество.

Това, което мога да кажа по отношение на цената, то е неизбежно, тъй като българският закон предвижда именно това - една област една цена. Така или иначе ще промени цената и ценообразуването и в тези населени места. Даже имаме примери, именно за тези общини, които казват, че тяхната цена сега е по-ниска и затова не искат.

В една част от тях ще се окаже, че там, където има окрупнен оператор и там, където е присъединено към големия държавен ВиК оператор, цената е по-ниска, отколкото е всъщнот в тези населени места", коментира министърката.

Не се очаква цената на водата да прелее социално поносимите норми

Павлова уточни, че общинските ВиК дружества няма да бъдат закрити, но ще бъде намален административният персонал.

„Те просто стават част от едно акционерно дружество, където по места техниците, ВиК специалистите и инженерите остават да работят, но просто ние нямаме нужда, например в Пазарджик е колоритен пример, 10 финансови дирекции, 10 администрации, 10 деловодства. Това е абсолютно разпиляване на ресурс, на инвестиции. Вместо да имаме едно централно управление, което да е администрация, както е нормално, а вече специалистите, те ще останат на места", уточни Павлова.

Към момента 4 области не са успели да обединят всички ВиК дружества на своята територия. А ако не завършат този процес, ще останат без европейско финансиране.